, 2022/5/19

A végbél és a vastagbél alkotja a vastagbelet. A végbél a vastagbél utolsó hat hüvelykje, amely a vastagbelet a végbélnyílással köti össze. A végbél és/vagy vastagbél rákját vastagbélráknak nevezik, és ez a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. A két rákos megbetegedést azért sorolják egy csoportba, mert számos közös jellemzőjük van, és kezelésük is hasonlóan történik.

symptoms of rectal cancer

Az évente diagnosztizált 145 000 vastagbélrákos eset körülbelül egyharmada a végbélben található. A végbélrák akkor alakul ki, amikor a végbélben lévő sejtek mutálódnak és kontrollálatlanul növekednek. A betegség akkor is kialakulhat, ha a végbél belső falán lévő, polipoknak nevezett kinövések fejlődnek ki és válnak rákossá. A végbélrák kockázata az életkor előrehaladtával nő. A vastagbélrákkal diagnosztizált személyek átlagéletkora 68 év. A férfiak kockázata magasabb, mint a nőké.

A végbélrák kockázata csökkenthető, és a betegség megelőzhető, illetve korán felismerhető rendszeres vizsgálatokkal és életmódbeli változtatásokkal, például:

Gyakorlás

Kevesebb vörös és feldolgozott hús, valamint több rost és zöldség fogyasztása.

A dohányzásról való leszokás

az alkoholfogyasztás csökkentése

A végbélrák okai és kockázati tényezői

A végbélrák oka ismeretlen, de a betegség kialakulásának kockázata az életkorral nő. A családban előfordult vastagbélrák vagy bizonyos örökletes rákos szindrómák esetén nagyobb a kockázat. A végbélrák egyéb ismert kockázati tényezői közé tartoznak:

Diéta

Dohányzás

alkoholfogyasztás

Mozgásszegény életmód

Elhízás

Cukorbetegség

A végbélrák jelei és tünetei

Sok esetben a végbélrák egyáltalán nem okoz tüneteket. Egyesek azonban észrevehetnek bizonyos figyelmeztető jeleket. A végbélrák korai stádiumban nem mutathat nyilvánvaló tüneteket. A betegség előrehaladtával a tünetek közé tartozhat a székletürítés megváltozása, végbélvérzés és vékony, szalagszerű széklet. Egyéb jelek és tünetek közé tartoznak:

Fáradtság

fogyás

Vér a székletben

Hasmenés és/vagy székrekedés

hasi fájdalom

Puffadás

Az az érzés, hogy nem tudja kiüríteni a beleit.

Ha a rák áttétet képez, vagy átterjed a test más részeire, a tünetek attól függően változhatnak, hogy a rák a test melyik részén található. Az áttétes végbélrák tünetei a következők lehetnek:

Állandó köhögés

Fáradtság

Csontfájdalom

Légszomj

Étvágytalanság

Sárgaság

Duzzanat a kézben és a lábakban

A látás vagy a beszéd megváltozása

A székelési szokások megváltozása, például hasmenés, székrekedés vagy gyakoribb székletürítés.

Sötétbarna vagy élénkpiros vér a székletben.

Szűk széklet

Az az érzés, hogy a bél nem ürül ki teljesen.

hasi fájdalom

Megmagyarázhatatlan fogyás

Gyengeség vagy fáradtság

Kockázati tényezők

A végbélrák kockázatát növelő tényezők ugyanazok, mint amelyek a vastagbélrák kockázatát növelik. A vastagbélrák kockázati tényezői közé tartoznak:

Idősebb kor. A vastagbélrák bármely életkorban diagnosztizálható, de a legtöbb ilyen típusú rákos beteg 50 évnél idősebb. Az 50 évnél fiatalabbak körében a vastagbélrák aránya növekszik, de az orvosok nem tudják biztosan, hogy miért.

Afroamerikai származás. Az Egyesült Államokban született afrikai származású embereknél nagyobb a vastagbélrák kockázata, mint az európai származásúaknál.

Személyes kórtörténet vastagbélrákról vagy polipokról. A vastagbélrák kockázata nagyobb, ha Önnek már volt végbélrákja, vastagbélrákja vagy adenomatosus polipja.

Gyulladásos bélbetegség. A vastag- és végbél krónikus gyulladásos betegségei, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség, növelik a vastagbélrák kockázatát.

Öröklött szindrómák, amelyek növelik a végbélrák kockázatát. A családjában generációkon keresztül öröklődő genetikai szindrómák növelhetik a vastag- és végbélrák kockázatát, beleértve a FAP és a Lynch-szindrómát.

A vastagbélrák családi előzményei. Nálad nagyobb valószínűséggel alakul ki vastagbélrák, ha egy szülőd, testvéred vagy gyermeked vastag- vagy végbélrákban szenved.

Kevés zöldséget tartalmazó étrend fogyasztása. A vastagbélrák összefüggésbe hozható a kevés zöldséget és sok vörös húst tartalmazó étrenddel, különösen, ha a hús szenes vagy jól átsütött.

Túl kevés testmozgás. Ha inaktív, nagyobb valószínűséggel alakul ki vastagbélrák. A rendszeres testmozgás csökkentheti a rák kockázatát.

Cukorbetegség. A rosszul szabályozott 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél megnőhet a vastagbélrák kockázata.

Elhízás. Az elhízott embereknél megnő a vastagbélrák kockázata az egészségesnek tartott testsúlyúakhoz képest.

Dohányzás. A dohányzó embereknél megnőhet a vastagbélrák kockázata.

Alkoholfogyasztás. A heti háromnál több alkoholos ital rendszeres fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát.

Korábbi rákos megbetegedés miatt végzett sugárkezelés. A korábbi rákos megbetegedések kezelésére a hasüregre irányuló sugárterápia növelheti a vastagbélrák kockázatát.

Mi a végbélrák?

A végbélrák akkor alakul ki, amikor rákos sejtek képződnek a végbélben (a vastagbél utolsó hat hüvelyknyi részében). A végbél a vastagbél és a végbélnyílás között elhelyezkedő kamra.

Kit érint a végbélrák?

A végbélrák férfiakat és nőket egyaránt érint, bár a férfiaknál valamivel nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. A legtöbb esetben a betegséggel diagnosztizált emberek 50 évesnél idősebbek. Azonban tizenéveseknél és fiatal felnőtteknél is előfordulhat végbélrák.

Mennyire gyakori a végbélrák?

Az emberek körülbelül 5%-ánál alakul ki valamikor életük során végbélrák. Ezen emberek körülbelül 11%-a 50 év alatti lesz.

Mi a végbélrák első stádiuma?

Az I. stádiumban a végbélrák a végbélfal mély rétegeibe nőtt, de nem terjedt át a közeli területekre. Az I. stádiumú végbélrákban szenvedő emberek nem tapasztalhatnak semmilyen figyelmeztető jelet vagy tünetet. Ezért olyan fontosak a rutinszerű kolonoszkópiás szűrővizsgálatok.

Mit kell tudni a végbélrák stádiumbeosztásáról?

A végbélrákot öt különböző stádiumba sorolják. Az Ön diagnózisa attól függ, hogy mekkora a végbélrák daganata, és hogy terjedt-e már vagy sem:

0. stádium: A rákos sejtek a végbélnyálkahártya felszínén találhatók.

1. stádium: A daganat a bélés alá, esetleg a végbél falába nőtt.

2. stádium: A daganat a végbél falába nőtt, és a végbél körüli szövetekbe is kiterjedhet.

3. stádium: A daganat behatolt a végbél melletti nyirokcsomókba és a végbél falán kívüli szövetekbe.

4. stádium: A daganat átterjedt távoli nyirokcsomókra vagy szervekre.