, 2022/5/19

Az előrehaladott bélrák olyan rák, amely vagy a hátsó járatban (végbél) vagy a vastagbélben kezdődött, és a test egy másik részére terjedt át. Az előrehaladott bélrák tünetei közé tartozhatnak a nem terjedt bélrák tünetei.

symptoms of colon deposits

Az egyéb tünetek attól függnek, hogy a rák a test melyik részére terjedt át. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy előrehaladott rákja van, ha az alább leírt tüneteket tapasztalja. Ezeket más betegségek is okozhatják. Ha valamely tünete aggaszt, vagy ha az néhány napnál tovább tart, szólj kezelőorvosodnak vagy szakápolójának.

Az előrehaladott bélrák általános tünetei a következők lehetnek:

fáradtságérzet

alacsony energiaszint

csökkent étvágy

Helyi tünetek

A vastagbélrák helyi tünetei a fürdőszobai szokásokat és magát a vastagbelet érintik. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

Változások a székelési szokásaiban: Nincs olyan, hogy általánosan "normális" székletürítés. Valójában az egészségügyi szolgáltatóját tényleg csak az érdekli, hogy számodra mi a normális. Mindenki székletének mérete, színe és állaga egyedi. Ezért fontos, hogy észrevedd a normális szokásaidban bekövetkező bármilyen változást.

Hasi kellemetlenségek: Hasi fájdalom vagy görcsök jelentkezhetnek azoknál, akiknek vastagbélrákjuk van.

Időszakos (váltakozó) székrekedés és hasmenés: A váltakozó hasmenés és székrekedés tünetei akkor jelentkezhetnek, ha a daganat miatt részleges elzáródás van a bélben. A székrekedés az elzáródáson való nehézkes székletürítés miatt léphet fel, majd hasmenés következik, amikor a visszamaradt tartalom távozik.

Gázok és puffadás: A túlzott gázképződés és puffadás a vastagbélrák jele lehet. Azonban az étrendi kiváltó okok (például szénsavas italok, tejtermékek és magas rosttartalmú ételek) és az emésztési zavarok (például gyulladásos bélbetegség) gyakori bűnösök.

Hányinger és/vagy hányás: Ha a hányinger és a hányás a vastagbélrák tünetei, az általában azért van, mert a daganat bélelzáródást okoz.

Ha a gázok és a puffadás a vastagbélrákkal kapcsolatosak, akkor ezek általában késői tünetek, amelyeket a vastagbélben lévő elzáró daganat okoz. A puffadás a ráknak a közeli nyirokcsomókra való átterjedése következtében is előfordulhat.

Ha a hányingert és a hányást más aggasztó jelek kísérik - például székrekedés, hasi görcsök és/vagy haspuffadás -, a vastagbélrák lehet az ok.

Hányinger és hányás a vastagbélrák bármely stádiumában előfordulhat, de az előrehaladott betegségben gyakoribb.7 Fontos megjegyezni, hogy a hányinger és hányás önmagában, más vastagbélrákos tünetek nélkül nem valószínű, hogy a rákra utal.

A székletürítés megváltozásának jellege a következőképpen írható le:

A székletürítés gyakoriságának megváltozása: A székletürítésid gyakoriság tartós (néhány napnál hosszabb ideig tartó) változása a vastagbélrák egyik lehetséges jele. Például, ha normális esetben napi három székletürítésed van, és most csak napi egy, vagy minden második nap egy, ez székrekedést jelezhet. Másrészt, ha a jellemző mintája az, hogy minden második nap van egy székletürítése, és most naponta egy székletürítésed van, ez szokatlanul gyakori, és jelezheti a változást.

A széklet alakjának megváltozása: A vékony vagy keskeny széklet, amelyet gyakran szalag- vagy ceruzaszerűnek írnak le, szintén a vastagbélrák jele lehet. Egy egyébként egészséges személynél a vékony székletet a vastagbél szűkülete - más néven a vastagbélrák okozta részleges elzáródása - okozhatja.

A széklet színének megváltozása: A vastagbélrák miatt a vastagbélben fellépő vérzés a székletben élénkvörös vagy sötétvörös vérrel járhat. Pontosabban, ha a vérzés a felszálló (jobb oldali) vastagbélben van, a széklet színe bordó vagy lila lehet, mivel a vérzés a végbéltől távolabb történik. Ha a daganat a leszálló (bal oldali) vastagbélben van, a vérzés általában élénkvörös székletet eredményez (a friss, vörös vér távozását hematocheziának nevezik).

Nehézségek a székletürítéssel: A tartós érzés, hogy székletürítésre van szükséged, még akkor is, ha éppen volt egy (úgynevezett teneszmusz), a vastagbélrák egyik tünete lehet.

Szisztémás tünetek

A szisztémás vastagbélrák tünetei azok, amelyek az egész testet érintik. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

Nem szándékos fogyás: Ha próbálkozás nélkül fogysz, az egy fontos tünet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A vastagbélrák csak egy a számos súlyos állapot közül, amely először megmagyarázhatatlan fogyással jelentkezhet. A rákos megbetegedéseknél az akaratlan fogyás hátterében az áll, hogy a daganatok a szervezet vérét és tápanyagait használják fel a gyarapodáshoz és a növekedéshez. Ezenkívül egyes daganatok olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek fokozzák a szervezet anyagcseréjét, ami tovább vezethet megmagyarázhatatlan fogyáshoz.

A megmagyarázhatatlan súlyvesztésről akkor beszélünk, ha hat-tizenkét hónapos időszak alatt 10 vagy több kilót vagy a testsúly legalább 5%-át veszíti el.10 Ha például egy 150 kilós személy egy év alatt 7,5 kilót fogyott minden nyilvánvaló ok nélkül, forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Étvágytalanság: A szokatlan étvágytalanság egy másik jel, amelyre érdemes odafigyelni. Bár az étvágytalanság leggyakrabban előrehaladott rákos megbetegedéseknél fordul elő, néhány korai vastagbélrákban szenvedő embernél is megfigyelték.

Megmagyarázhatatlan fáradtság: A szélsőséges fáradtság nem specifikus tünet, de nagyon gyakori az előrehaladottabb rákos megbetegedésekben szenvedőknél. A rákos fáradtság abban különbözik a "hétköznapi" fáradtságtól, hogy általában nem enyhíti a pihenés, vagy nem ellensúlyozza egy jó csésze kávé.

"Kikapcsolt" érzés: Nem ritka, hogy az emberek úgy érzik, hogy valami nincs rendben a testükben, még akkor is, ha nincsenek konkrét tünetek, amelyek alátámasztanák ezt az érzést. Bízzon az intuíciójában. Ha aggódsz, hogy valami nincs rendben, kérj időpontot, hogy beszélj az egészségügyi szolgáltatóddal.

Ritka tünetek

Ha a vastagbélrákot csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, a következő tünetek közül egyet vagy többet okozhat:

Láz: Ha a vastagbélben lévő daganat áttöri a beleket, tályog alakulhat ki, ami lázat okoz.

Levegőbuborékok a vizeletben: Levegőbuborékok a vizeletben (úgynevezett pneumaturia) léphetnek fel, ha a vastagbélben lévő daganat behatol a húgyhólyagba.

Légzési problémák: Ha a vastagbélrák átterjedt a tüdőre, légszomj, köhögés és/vagy mellkasi fájdalom jelentkezhet.

Fejfájás és neurológiai problémák: Ha a vastagbélrák az agyba vagy a gerincvelőbe terjed, fejfájás, látásváltozás, zavartság és/vagy rohamok léphetnek fel.

Csontfájdalom: Törések, csontfájdalom és magas kalciumszint (vérvizsgálaton látható) fordulhat elő, ha a rák a csontokra terjed.

Tünetek, ha a rák átterjedt a májra

Az alábbi tünetek bármelyike jelentkezhet, ha a rák átterjedt a májára:

kellemetlen érzés vagy fájdalom a hasa jobb oldalán.

rosszullét

étvágytalanság és fogyás

duzzadt has (úgynevezett ascites)

a bőr sárgulása (sárgaság)

viszkető bőr

Tünetek, ha a rák átterjedt a tüdőre

Az alábbi tünetek bármelyike jelentkezhet, ha a rák átterjedt a tüdőre:

nem múló köhögés (gyakran éjszaka rosszabb)

légszomj

folyamatos mellkasi fertőzések

vér felköhögése

folyadékgyülem a mellkasfal és a tüdő között (mellhártyagyulladás).

Tünetek, ha a rák átterjedt a csontokra

Az alábbi tünetek bármelyike jelentkezhet, ha a rák a csontokra terjedt:

fájdalmat vagy fájdalmat az érintett csontban

meggyengült csont, amely hajlamosabb a törésre vagy törésre

Néha, amikor a csontok előrehaladott rákbetegség miatt károsodnak, a csontok kalciumot bocsátanak ki a vérbe. Ezt nevezzük hiperkalcémiának, és különböző tüneteket okozhat, mint például:

fáradtság

rosszullét (hányinger)

székrekedés

ingerlékenység

szomjúság