, 2022/5/27

Az emberi mikrobiom helyreállítása és biztonsága Az emberi bél mikrobiom számos baktériumból áll, amelyek szimbiózisban állnak az emberrel. A bél mikrobiális anyagcseréje, valamint a mikrobák és a gazdaszervezet együttes anyagcseréje nagymértékben befolyásolja az egészséget és a betegségeket. Az olyan tényezőket, mint az étrend, az antibiotikum-használat és az életmód, összefüggésbe hozták a bél mikrobiális közösségében bekövetkező változásokkal, amelyek számos kóros állapotot eredményezhetnek.

microbiome restoration

Emiatt számos stratégiát, köztük a széklet mikrobióta-átültetést és a probiotikumok beadását alkalmazták, és ezek megvalósíthatónak és hatékonynak bizonyultak a bél mikrobióta helyreállításában az emberekben. Ugyanakkor foglalkozni kell a biztonsági aggályokkal, például az ilyen beavatkozásokból eredő lehetséges egészségügyi kockázatokkal, és azzal, hogy hogyan szabályozzák ezeket a stratégiákat. Az is fontos lesz, hogy megtudjuk, hogy ezek a mikrobiom helyreállítási stratégiák mélyreható hatással lehetnek-e az egészségre. Ez az áttekintés áttekintést nyújt a mikrobiom helyreállítási stratégiákkal kapcsolatos jelenlegi ismereteinkről és az e stratégiák szabályozásával kapcsolatos biztonsági kérdésekről.

Mikrobióta helyreállító terápia

Az emberi bélmikrobióta egészségünkre gyakorolt hatása a kutatás izgalmas és egyre bővülő területe. Gyakran publikálnak új felfedezéseket, amelyek aláhúzzák ezeknek az apró organizmusoknak és ökoszisztémáiknak a hatalmát és befolyását mindennapi életünkre. Ennek a hatalomnak a megértése, és annak megértése, hogy hogyan lehet hasznosítani az egészség helyreállítása vagy a betegségek megelőzése érdekében, a Rebiotix 2011-es alapítása óta a Rebiotix vezető ereje.

A Rebiotix Inc. a szigorú tesztelés és a tudományos bizonyítékok erős alapjára építve - amely ma már a Ferring Pharmaceuticals része - létrehozott egy mikrobióta-alapú vizsgálati gyógyszerplatformot, amelyet a betegségek progressziója és kiújulása elleni véget nem érő küzdelemben használhatunk. Az MRT™ gyógyszerplatform néven ismert Rebiotix ellenőrzött gyártási folyamatokat és minőségellenőrzési paramétereket alkalmaz az emberi eredetű mikrobióta-terápiák egészségre és betegségre gyakorolt hatásának vizsgálatára.

A platform első készítménye, az RBX2660 jelenleg klinikai vizsgálatokban van a visszatérő Clostridioides difficile (C. diff) fertőzés megelőzésére. A klinikai vizsgálatokat az amerikai FDA Investigational New Drug (IND) kérelem alapján végzik, azzal a céllal, hogy tanulmányozzák a mikrobióta-alapú terápiák biztonságosságát, hatékonyságát és hatását a visszatérő C. diff fertőzés megelőzésére.

A fejlesztés alatt álló második készítmény, az RBX7455, a maga nemében az első nem fagyasztott, szobahőmérsékleten stabil, szájon át alkalmazott mikrobióta-alapú termék. Az RBX2660 és az RBX7455 az MRT gyógyszerplatform kritikus elemeiként szolgálnak majd, megnyitva az utat a további kutatás és termékfejlesztés előtt. Jelenleg az MRT platform keretében vizsgált RBX2660 formuláció a világ klinikailag legfejlettebb mikrobióta-alapú terápiás készítménye.

Mikrobióta helyreállítása: az emberi mikrobiális közösségek természetes és kiegészített helyreállítása

Sok fertőzés magától gyógyul, de a legtöbb esetben a gyógyulás mechanizmusa ismeretlen.

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miként állhat helyre a homeosztázis a szájüregben, a bőrön, valamint a bél- és urogenitális traktusban, amelyek együttesen az emberi mikrobiom nagy részét tartalmazzák.

A mikrobiális bőség és diverzitás változásait gyakran összekapcsolják a gazdaszervezet immunitásával, és ezek együttesen befolyásolják, hogy egészségesek maradunk-e vagy megbetegszünk.

A mikrobiótában bekövetkező változásoknak a beteg állapottal való összefüggésbe hozásával lehetővé válhat olyan újszerű beavatkozások kifejlesztése, amelyek segítenek az egészség helyreállításában.

A homeosztázis helyreállításában a jelek szerint szerepet játszó mechanizmusok a következők: a baktériumok koaggregációja; a gazdaszervezetet vagy a kórokozókat célzó bioszurfaktánsok, antimikrobiális anyagok és jelzőmolekulák termelése; a kórokozók kompetitív kizárása; immunmoduláció; és olyan tényezők, amelyek növelik a gazdaszervezet epithéliumának szoros kötéses barrierfunkcióját.

Absztrakt

Az egészséges gazdaszervezetben a mikrobióta tagjai között egyensúly van, így a potenciálisan patogén és nem patogén organizmusok látszólagos harmóniában találhatók. Fertőzés során ez az egyensúly felborulhat, ami a mikrobióta összetételében gyakran drámai változásokhoz vezet. A legtöbb bakteriális fertőzés esetén nem specifikus antibiotikumokat alkalmaznak, amelyek a kórokozók mellett a mikrobióta nem patogén tagjait is elpusztítják, és jelentős késedelmet okoznak az egészséges mikrobióta helyreállításában.

Egyes esetekben azonban a fertőzések antibiotikumos beavatkozás nélkül is maguktól meggyógyulhatnak. Ebben az áttekintésben a bőr, a szájüreg, a gyomor-bélrendszer és az urogenitális traktus (antibiotikumos vagy egyéb) sérülését követően a mikrobióta helyreállításának hátterében álló mechanizmusokat vizsgáljuk, kiemelve a természetes folyamatok által és a probiotikumok beadása után bekövetkező helyreállást.

A mikrobiom helyreállítási stratégia hatása a metabolikus markerekre egészséges felnőtteknél

Az iparosodás megnövelte a krónikus betegségek előfordulását, ami valószínűleg a bélmikrobiom életmód által okozott zavarainak tudható be. Az élelmi rostok csökkent bevitele valószínűleg kulcsfontosságú tényező, mivel fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek megelőzésében, és a bélmikrobióta növekedési szubsztrátjai. A mikrobiom diverzitását helyreállító stratégiák, mint például az egészséget elősegítő baktériumfajok és a mikrobióta számára hozzáférhető szénhidrátok (MAC) újbóli bevezetése, az egészség javítására javasoltak, de még nem kerültek szisztematikusan tesztelésre. E vizsgálat célja az volt, hogy meghatározzuk a mikrobiom helyreállítására irányuló stratégia hatását egészséges felnőttek anyagcsere-markereire.

Módszerek

Egy randomizált, kontrollált kísérleti vizsgálat segítségével 30 alany crossover módon három héten keresztül egy-egy MAC-ban gazdag étrendet vagy a szokásos étrendjüket fogyasztotta, az egyes étrendi időszakokat követő háromhetes kimosással. A résztvevőket továbbá három csoportra osztották, és az egyes diétás időszakok negyedik napján vagy a két Limosilactobacillus reuteri törzs egyikének - az iparosodott mikrobiomokban ritka fajnak - vagy placebónak az egyszeri adagját fogyasztották. A metabolikus markereket (standard lipidpanel, glükóz, inzulin, C-reaktív protein (CRP)) az egyes diétás időszakok kezdetén és végén levett vérből vizsgálták.

Eredmények

A kiindulási értékhez képest a MAC-dús étrend jelentős metabolikus változásokat idézett elő, mivel csökkentette az összkoleszterinszintet (P < 0,0001), az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterint (P < 0,0001), a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint (P < 0,0001), a nem-HDL-koleszterint (P < 0,0001) és a glükózt (P < 0,01). Más metabolikus markerek, mint az inzulin és a CRP, nem voltak szignifikánsan befolyásolva. Bár a MAC-ban gazdag étrend növelte a L. reuteri nyolc napig tartó perzisztenciáját a bélben (P < 0,05), a metabolikus hatások függetlenek voltak a L. reuteri-kiegészítéstől.

Következtetések

Eredményeink azt mutatják, hogy a MAC-ban gazdag étrend jelentősen javította a metabolikus markereket, és átmenetileg fokozta egy elveszett baktériumfaj perzisztenciáját a bélben. A folyamatban lévő elemzések azt vizsgálják, hogy a bélmikrobiom hogyan járul hozzá specifikusan a MAC-gazdag étrend megfigyelt egészségügyi hatásaihoz.