, 2022/6/14

Mi okozhat magas gyomorsavszintet? Számos olyan állapot van, amely magas gyomorsavszinthez vezethet. Gyakran ezek az állapotok a gasztrin hormon túltermeléséhez vezetnek. A gasztrin egy olyan hormon, amely azt mondja a gyomornak, hogy termeljen több gyomorsavat.

causes of stomach acid

A leggyakoribb okok közé tartozik:

Visszacsapódó savtúltermelés:

A H2-blokkolók olyan típusú gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a gyomorsavat. Néha az embereknél, akik lejönnek erről a gyógyszerről, megnövekedhet a gyomorsavszint. Bizonyított, hogy ez a protonpumpa-gátlók (PPI) elhagyása után is előfordulhat, bár ez ellentmondásos Megbízható forrás.

Zollinger-Ellison-szindróma:

Ennél a ritka betegségnél a hasnyálmirigyben és a vékonybélben gasztrinómának nevezett daganatok alakulnak ki. A gasztrinómák magas gasztrinszintet termelnek, ami megnövekedett gyomorsavat okoz.

Helicobacter pylori fertőzés:

A H. pylori egy olyan baktériumtípus, amely megtelepedhet a gyomorban és fekélyeket okozhat. Néhány H. pylori-fertőzött embernél a gyomorsavszint is magas lehet.

Gyomorkimenet elzáródása:

Ha a gyomorból a vékonybélbe vezető út elzáródik, az megnövekedett gyomorsavszintet eredményezhet.

Krónikus veseelégtelenség:

Néhány ritka esetben a veseelégtelenségben szenvedő vagy dialízisre szoruló emberek magas gasztrinszintet termelhetnek, ami fokozott gyomorsavtermeléshez vezethet.

Azt is fontos megjegyezni, hogy néha a magas gyomorsavszint konkrét oka nem azonosítható. Amikor egy állapot okát nem lehet meghatározni, idiopátiás betegségnek nevezik.

A gyomorégés és a savas reflux okai

Sok embernek időről időre gyomorégése van. Ennek gyakran nincs nyilvánvaló oka.

Néha a következmények okozzák vagy súlyosbítják:

bizonyos ételek és italok - például kávé, paradicsom, alkohol, csokoládé, zsíros vagy fűszeres ételek - miatt.

túlsúly

dohányzás

terhesség

stressz és szorongás

bizonyos gyógyszerek, például gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen)

hiatussérv - amikor a gyomor egy része a mellkasába tolódik felfelé

Mik a tünetek?

Néhány jele annak, hogy magas a gyomorsavszintjed

hasi panaszok, amelyek éhgyomorra rosszabbak lehetnek.

hányinger vagy hányás

puffadás

gyomorégés

hasmenés

csökkent étvágy

megmagyarázhatatlan fogyás

A magas gyomorsavszint tünetei nagyon hasonlítanak más emésztőrendszeri állapotok tüneteihez. Mindig érdemes orvoshoz fordulni, ha tartós vagy visszatérő emésztési tünetek jelentkeznek. Orvosod együtt dolgozhat veled, hogy segítsen diagnosztizálni a tünetek okát, és kidolgozzon egy kezelési tervet.

9 módja a savas reflux enyhítésére gyógyszer nélkül

1. Egyél takarékosan és lassan

Ha a gyomor nagyon tele van, több lehet a reflux a nyelőcsőbe. Ha ez belefér az időbeosztásába, akkor kipróbálhatja azt, amit néha "legelésnek" neveznek - a napi három nagy étkezés helyett gyakrabban egyél kis étkezéseket.

2. Kerülj bizonyos ételeket

A savas refluxban szenvedő embereket egykor arra utasították, hogy a legfinomabb ételek kivételével minden ételt iktassanak ki az étrendjükből. De ez ma már nem így van. "Fejlődtünk azokból az időkből, amikor semmit sem lehetett enni" - mondja Dr. Wolf. De még mindig vannak olyan ételek, amelyek nagyobb valószínűséggel váltanak ki refluxot, mint mások, például a menta, a zsíros ételek, a fűszeres ételek, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a kávé, a tea, a csokoládé és az alkohol. Ha rendszeresen fogyasztod ezen ételek valamelyikét, próbáld meg elhagyni őket, hogy lásd, ezzel kontrollálod-e a refluxot, majd próbáld meg egyesével visszavenni őket.

3. Ne igyál szénsavas italokat

Ezek böfögtetésre késztetnek, ami savat juttat a nyelőcsőbe. Igyál sima vizet a szénsavas víz helyett.

4. Maradj fent evés után

Ha állsz, vagy akár ülsz, a gravitáció önmagában segít abban, hogy a sav a gyomorban maradjon, ahová való. Három órával lefekvés előtt fejezd be az evést. Ez azt jelenti, hogy ebéd után nincs szunyókálás, és nincs késői vacsora vagy éjféli nassolás.

5. Ne mozogj túl gyorsan

Evés után néhány órával kerüld az erőteljes testmozgást. Egy vacsora utáni séta rendben van, de egy megerőltetőbb edzés, különösen, ha az lehajolással jár, savakat juttathat a nyelőcsövedbe.

6. Aludj ferdén

Ideális esetben a fejed 6-8 centivel legyen magasabb, mint a lábad. Ezt úgy érheted el, ha "extra magas" ágyemelőket használsz az ágyad fejét tartó lábakon. Ha az alvópartnered ellenzi ezt a változtatást, próbáld meg egy habszivacs ékkel megtámasztani a felsőtested. Ne próbálj meg párnák egymásra halmozásával éket létrehozni. Ezek nem fogják biztosítani a szükséges egyenletes alátámasztást.

7. Fogyassz, ha azt tanácsolják

A megnövekedett testsúly szétteríti az alsó nyelőcső záróizmot tartó izomzatot, csökkentve a záróizmot zárva tartó nyomást. Ez refluxhoz és gyomorégéshez vezet.

8. Ha dohányzol, hagyd abba

A nikotin ellazíthatja az alsó nyelőcső záróizmot.

9. Ellenőrizd gyógyszereidet

Egyesek - köztük a posztmenopauzális ösztrogén, a triciklikus antidepresszánsok és a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók - ellazíthatják a záróizmot, míg mások - különösen a biszfoszfonátok, mint az alendronát (Fosamax), ibandronát (Boniva) vagy risedronát (Actonel), amelyeket a csontsűrűség növelésére szednek - irritálhatják a nyelőcsövet.

Ha ezek a lépések nem hatásosak, vagy ha erős fájdalmaid vagy nyelési nehézségeid vannak, keresd fel orvosod, hogy kizárja az egyéb okokat. Lehet, hogy gyógyszeres kezelésre is szükséged lesz a reflux megfékezésére, még akkor is, ha életmódbeli változtatásokat hajtasz végre.