, 2022/5/14

Inkább egy égő érzés a mellkasában, amely akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav visszaszorul a nyelőcsőbe, a szájat a gyomorral összekötő 10 hüvelykes csőbe. A gyomorégés néhány percig, de akár több órán át is tarthat. Bárhogy is legyen, kellemetlen - így nem meglepő, ha azt keresed, hogyan szabadulhatsz meg gyorsan az érzéstől.

 against stomach acid

Mi okozza a gyomorégést és milyen érzés pontosan?

A gyomorsavra az elfogyasztott ételek lebontásához van szükség, amit a gyomornak nem okoz gondot kezelni. A nyelőcsövét viszont irritálja. Annak érdekében, hogy a gyomorsav (és az emésztett étel) a gyomorban maradjon, és ne kerüljön a nyelőcsőbe, a cső alján található kör alakú izomgyűrű, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizom, szelepként működik. Amikor ez a szelep elernyed, az elfogyasztott étel átjuthat a gyomorba.

Összehúzódva ez a szelep megakadályozza, hogy az étel és a sav visszaszoruljon a nyelőcsőbe.

Ha ez a szelep rendellenesen ellazul, és a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe, savas reflux lép fel. A gyomorégés a legismertebb és legnyilvánvalóbb tünet.

Súlyosságától függően különbözőképpen érezhető, de a gyomorégés tünetei közé tartoznak:

Égő érzés a mellkasában, a mellcsontja mögött.

Égető fájdalom, amely a torka felé emelkedik felfelé

Keserű vagy savanyú íz a szájban.

A savas refluxot és a gyomorégést néha valamilyen alapbetegség, vagy bizonyos esetekben akár egy szedett gyógyszer is okozhatja. De leggyakrabban olyan dolgok váltják ki, mint az étrend és az életmódbeli döntések - így az alkalmi gyomorégés meglehetősen gyakori.

A gyomorégés gyakori kiváltói közé tartoznak:

Túlevés vagy túl gyors evés

Túl korai lefekvés evés után

Bizonyos ételek fogyasztása, beleértve a koffeint, a szénsavas italokat, az alkoholt, a borsmentát, a citrusféléket, a paradicsomalapú termékeket, a csokoládét és a zsíros vagy fűszeres ételeket.

Túlsúly

Dohányzás

Stressz és szorongás

Otthoni jogorvoslatok a gyomorégés ellen

Ha szeretnéd elkerülni a savas refluxot vagy gyorsan megszabadulni a gyomorégéstől, íme tíz módszer, amellyel enyhítheted - sőt, akár meg is előzheted - a tüneteket:

1. Egyél egy érett banánt

A banán magas káliumtartalma miatt meglehetősen lúgos étel, ami azt jelenti, hogy segíthet ellensúlyozni a nyelőcsövedet irritáló gyomorsavat. Az éretlen banán azonban kevésbé lúgos, keményítőben gazdag, és egyeseknél valóban savas refluxot válthat ki. Ezért mindenképpen érett banánt válassz. Egyéb lúgos ételek, amelyek segíthetnek ellensúlyozni a gyomorégést, a dinnye, a karfiol, az édeskömény és a diófélék.

2. Rágj cukormentes rágógumit

A rágógumizás fokozza a nyáltermelést. Ez segít csökkenteni a gyomorégést, mivel a nyál elősegíti a nyelést - ami segíthet a sav lefelé tartásában - és semlegesíti a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsavat.

3. Vezess étkezési naplót és kerüld a kiváltó ételeket

Mint említettük, bizonyos ételek és italok kiválthatják a savas refluxot és a gyomorégést. Az étel- és tünetnapló vezetésével segíthet azonosítani a konkrét ételeket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel okoznak problémát. Ha már beazonosítottad őket, kerüld ezeket az ételeket és italokat, amikor csak lehet.

4. Állj ellen a túlevés vagy a gyors evés késztetésének.

Ha a gyomorégés megelőzéséről van szó, az étkezéseknél az adagok méretének figyelése sokat segíthet. Ha nagy mennyiségű étel van a gyomrodban, az nagyobb nyomást gyakorolhat arra a szelepre, amely távol tartja a gyomorsavat a nyelőcsövétől, így a savas reflux és a gyomorégés valószínűbbé válik. Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, fontold meg a kisebb étkezések gyakoribb fogyasztását. A gyors evés is kiválthatja a gyomorégést, ezért mindenképpen lassíts, és szánj időt az ételek megrágására és az italok fogyasztására.

5. Kerüld a késői étkezéseket, a lefekvés előtti nassolást és az edzés előtti étkezést.

Az étellel teli gyomorral való lefekvés savas refluxot válthat ki, és súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit. Kerüld az étkezést a lefekvés előtti 3 órán belül, hogy a gyomrodnak elegendő ideje legyen kiürülni. Sportolás előtt is érdemes legalább két órát várni.

6. Viselj bő ruházatot

Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, a szűk övek és a hasadat szorító ruhák hozzájárulhatnak a tüneteidhez.

7. Állítsd be az alvási pozícióját

Ha alvás közben a fejed és a mellkasod magasabbra emeled, mint a lábáad az segíthet megelőzni és enyhíteni a savas refluxot és a gyomorégést. Ezt megteheted a matrac alá helyezett habszivacs ékkel, vagy az ágytámlák fakockákkal történő megemelésével. Óvakodj a párnák halmozásától, mivel ez általában nem hatékony, sőt, még súlyosbíthatja is a tüneteket. Ezenkívül a bal oldalon való alvás vélhetően segíti az emésztést, és a gyomorsav-visszafolyás korlátozására is alkalmas lehet.

8. Tegyél lépéseket a fogyás érdekében, ha túlsúlyos vagy

A túlsúly extra nyomást gyakorol a gyomorra, ami növeli a savas reflux és a gyomorégés kockázatát. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a heti 150 perc testmozgás az első két lépés az egészséges testsúly megőrzéséhez és a túlsúly leadásához.

9. Hagyj fel a dohányzással, ha dohányzol

A dohányzás csökkenti a termelődő nyál mennyiségét, és befolyásolja a gyomorsav nyelőcsőbe jutását megakadályozó szelep hatékonyságát, mindkettő valószínűbbé teszi a gyomorégést. A dohányzás abbahagyása csökkentheti a savas reflux gyakoriságát és súlyosságát, sőt, egyes esetekben meg is szüntetheti azt.

10. Csökkentsd a stresszt

A krónikus stressz fizikai terhet ró a szervezetre, többek között lelassítja az emésztést és érzékenyebbé tesz a fájdalomra. Minél tovább ül az étel a gyomrodban, annál valószínűbb, hogy a gyomorsav visszaáramlik. Ráadásul a fokozott fájdalomérzékenység miatt intenzívebben érezheted a gyomorégés égető fájdalmát. A stressz csökkentésére irányuló lépések megtétele segíthet megelőzni vagy enyhíteni a savas reflux és a gyomorégés hatásait.

Mi a teendő, ha a gyomorégés súlyos vagy gyakori

Enyhe, alkalmi gyomorégés esetén a vény nélkül kapható gyógyszerek, például savlekötők és hisztaminblokkolók segíthetnek a tünetek enyhítésében. Az antacidok vagy hisztaminblokkolók szedése előtt mindig olvasd el a termék címkéjét, és soha ne vegyél be nagyobb adagot, illetve ne szedd gyakrabban az előírtnál.

Ha gyakran tapasztalsz gyomorégést, konzultálj orvosoddal, mielőtt rendszeresen szednél gyomorégés elleni gyógyszereket, mivel ezek a gyógyszerek számos más gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphetnek, és befolyásolhatják az esetlegesen fennálló alapbetegségeid.

Ha súlyos gyomorégésed van, valamint ha a gyomorégés a gyomorégés enyhítésére tett lépések után is fennáll vagy súlyosbodik, fordulj orvoshoz. Bizonyos esetekben a gyomorégés egy alapbetegség, például a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) jele lehet, vagy esetleg egy szedett gyógyszer mellékhatása.