, 2022/5/20

A gyömbér egy virágzó növény, amely Délkelet-Ázsiából származik. A világ legegészségesebb (és legfinomabb) fűszerei közé tartozik. A Zingiberaceae családba tartozik, és közeli rokonságban áll a kurkumával, a kardamommal és a galangallal. A rizóma (a szár föld alatti része) az a rész, amelyet általában fűszerként használnak.

ginger effect

Gyakran gyömbérgyökérnek vagy egyszerűen csak gyömbérnek nevezik. A gyömbér frissen, szárítva, porítva, olajként vagy gyümölcslé formájában is felhasználható. Nagyon gyakori összetevője a recepteknek. Néha feldolgozott élelmiszerekhez és kozmetikumokhoz is adják.

Egészségügyi előnye, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak.

Gingerolt tartalmaz

Amely erőteljes gyógyhatással bír. A gyömbérnek nagyon hosszú története van a hagyományos és alternatív gyógyászat különböző formáiban való felhasználásra. Segíti az emésztést, csökkenti az émelygést, és segít az influenza és a nátha leküzdésében, hogy csak néhányat említsünk a céljai közül.

A gyömbér egyedi illatát és ízét természetes olajai adják, amelyek közül a legfontosabb a gingerol.

A gingerol a gyömbér fő bioaktív vegyülete. Ez felelős a gyömbér gyógyhatásainak nagy részéért. A kutatások szerint a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Segíthet például csökkenteni az oxidatív stresszt, amely a szervezetben lévő szabad gyökök túlzott mennyiségének következménye.

A hányinger számos formáját kezelheti, különösen a reggeli rosszullétet.

A gyömbér rendkívül hatékonynak tűnik a hányinger ellen. Segíthet enyhíteni a hányingert és a hányást bizonyos típusú műtéteken átesett embereknél. A gyömbér segíthet a kemoterápiával kapcsolatos hányingerben is, de nagyobb humán vizsgálatokra van szükség. A leghatékonyabb lehet azonban a terhességgel kapcsolatos hányinger, például a reggeli rosszullét esetén.

Egy 12, összesen 1278 terhes nőt érintő vizsgálat áttekintése szerint 1,1-1,5 gramm gyömbér jelentősen csökkentheti a hányinger tüneteit. Ez a felülvizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbérnek nincs hatása a hányási epizódokra. Bár a gyömbér biztonságosnak tekinthető, beszélj orvosoddal, mielőtt nagy mennyiséget fogyasztasz, ha terhes vagy. Ajánlott, hogy a szüléshez közel álló vagy vetélésen átesett terhes nők kerüljék a gyömbért. A gyömbér ellenjavallt hüvelyi vérzés és véralvadási zavarok esetén is.

Segíthet a fogyásban

Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint a gyömbér szerepet játszhat a fogyásban. Egy 2019-es irodalmi áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér szedése jelentősen csökkentette a testsúlyt, a derék-csípő arányt és a csípő arányt túlsúlyos vagy elhízott embereknél. Egy 2016-os, 80 elhízott nőn végzett vizsgálat megállapította, hogy a gyömbér segíthet a testtömegindex (BMI) és a vér inzulinszintjének csökkentésében is. A magas vérinzulinszint összefügg az elhízással.

A vizsgálat résztvevői 12 héten keresztül viszonylag nagy napi adagban - 2 gramm - gyömbérport kaptak. A funkcionális élelmiszerekről szóló 2019-es szakirodalmi áttekintés is arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbérnek nagyon pozitív hatása van az elhízásra és a fogyásra. További vizsgálatokra van azonban szükség (13).

A gyömbér elhízás megelőzésében játszott szerepe mellett szóló bizonyítékok állatkísérletekben erősebbek.

Azoknál a patkányoknál és egereknél, akik gyömbérvizet vagy gyömbérkivonatot fogyasztottak, következetesen csökkent a testsúlyuk, még olyan esetekben is, amikor magas zsírtartalmú étrendet is kaptak. A gyömbér fogyást befolyásoló képessége bizonyos mechanizmusokkal függhet össze, például azzal, hogy segíthet az elégetett kalóriák számának növelésében vagy a gyulladás csökkentésében.

Segíthet az osteoarthritisben

Az ízületek degenerációjával jár, ami olyan tünetekhez vezet, mint az ízületi fájdalom és merevség. Egy szakirodalmi áttekintés szerint azoknál az embereknél, akik gyömbért használtak az OA kezelésére, jelentősen csökkent a fájdalom és a fogyatékosság. Csak enyhe mellékhatásokat figyeltek meg, például a gyömbér ízével való elégedetlenséget. A gyömbér íze és a gyomorpanaszok azonban a vizsgálatban résztvevők közel 22%-át mégis arra késztették, hogy elhagyja a vizsgálatot.

A vizsgálatban résztvevők naponta 500 milligramm (mg) és 1 gramm gyömbér között kaptak gyömbért 3-12 héten keresztül. Többségüknél térdízületi fájdalmat diagnosztizáltak.

Drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit.

A kutatásnak ez a területe viszonylag új, de a gyömbérnek erős antidiabetikus tulajdonságai lehetnek. Egy 2015-ös vizsgálatban, amelyben 41 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő résztvevő vett részt, napi 2 gramm gyömbérpor 12%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet. Emellett drámaian javította a hosszú távú vércukorszintet jelző hemoglobin A1c (HbA1c) értéket is. A HbA1c 12 hét alatt 10%-kal csökkent.

Emellett 28%-kal csökkent az Apolipoprotein B/Apolipoprotein A-I arány, és 23%-kal csökkent a malondialdehid (MDA), amely az oxidatív stressz mellékterméke. A magas ApoB/ApoA-I arány és a magas MDA-szint egyaránt a szívbetegségek fő kockázati tényezője. Ne feledjük azonban, hogy ez csak egy kis tanulmány volt. Az eredmények hihetetlenül lenyűgözőek, de nagyobb vizsgálatokban kell megerősíteni őket, mielőtt bármilyen ajánlást lehetne tenni.

Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében

A krónikus emésztési zavarokra jellemző a gyomor felső részén jelentkező visszatérő fájdalom és kellemetlen érzés. Úgy tartják, hogy a gyomor késleltetett kiürülése az emésztési zavarok egyik fő kiváltó oka. Érdekes módon a gyömbérről kimutatták, hogy felgyorsítja a gyomor kiürülését. A funkcionális diszpepsziában, azaz ismeretlen okú emésztési zavarban szenvedő emberek egy 2011-es kis tanulmányban vagy gyömbérkapszulát, vagy placebót kaptak. Egy órával később mindannyian levest kaptak. A gyömbért kapó embereknél 12,3 percig tartott, amíg a gyomor kiürült. Azoknál, akik placebót kaptak, 16,1 percig tartott.

Jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmat

A gyömbér egyik hagyományos felhasználási területe a fájdalomcsillapítás, beleértve a menstruációs fájdalmat is. Egy 2009-es vizsgálatban 150 nőt utasítottak arra, hogy menstruációjuk első 3 napján vagy gyömbért, vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőt (NSAID) szedjenek. A három csoport napi négy adag gyömbérport (250 mg), mefenaminsavat (250 mg) vagy ibuprofent (400 mg) kapott.

A gyömbér ugyanolyan hatékonyan tudta csökkenteni a fájdalmat, mint a két NSAID. Újabb vizsgálatok is arra a következtetésre jutottak, hogy a gyömbér hatékonyabb, mint a placebo, és ugyanolyan hatékony, mint az olyan gyógyszerek, mint a mefenaminsav és az acetaminofen/koffein/ibuprofén (Novafen)

Olyan anyagot tartalmaz, amely segíthet a rák megelőzésében

A gyömbért a rák számos formájának alternatív gyógymódjaként tanulmányozták. Rákellenes tulajdonságait a gingerolnak tulajdonítják, amely nagy mennyiségben található a nyers gyömbérben. A [6]-gingerol nevű formát különösen erősnek tartják. Egy 28 napos vizsgálatban, amelyet a vastagbélrák normál kockázatának kitett egyéneken végeztek, napi 2 gramm gyömbérkivonat jelentősen csökkentette a pro-inflammatorikus jelzőmolekulák mennyiségét a vastagbélben.

A vastagbélrák magas kockázatának kitett egyéneken végzett követéses vizsgálat azonban nem hozta ugyanezeket az eredményeket. Van némi - bár korlátozott - bizonyíték arra, hogy a gyömbér más gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések, például a hasnyálmirigyrák és a májrák ellen is hatásos lehet.

Javíthatja az agyműködést és védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.

Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás felgyorsíthatja az öregedési folyamatot. Úgy vélik, hogy ezek az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik fő kiváltó oka. Egyes állatkísérletek arra utalnak, hogy a gyömbérben található antioxidánsok és bioaktív vegyületek gátolhatják az agyban fellépő gyulladásos válaszokat. Arra is van bizonyíték, hogy a gyömbér közvetlenül segíthet az agyműködés fokozásában. Egy 2012-es, egészséges középkorú nőkön végzett vizsgálatban a gyömbérkivonat napi adagja javította a reakcióidőt és a munkamemóriát.

Segíthet a fertőzések leküzdésében

A gyömbérkivonat ugyanis számos különböző típusú baktérium növekedését képes gátolni. Egy 2008-as tanulmány szerint nagyon hatékony az ínygyulladással és a parodontitisszel összefüggésbe hozható szájüregi baktériumok ellen. Mindkettő gyulladásos ínybetegség. A friss gyömbér a légúti szinciális vírus (RSV) ellen is hatékony lehet, amely a légúti fertőzések gyakori okozója.