, 2022/6/14

Felhasználás és hatékonyság ? HIV/AIDS kezelésére használt gyógyszerek által okozott hányinger és hányás (antiretrovirális szerek okozta hányinger és hányás). A gyömbér szájon át történő szedése naponta 30 perccel az antiretrovirális kezelés minden egyes adagja előtt 14 napon keresztül csökkenti a hányinger és hányás kockázatát a HIV-kezelésben részesülő betegeknél.

use of ginger

Menstruációs görcsök (dysmenorrhoea). A gyömbér szájon át történő szedése a menstruációs ciklus első 3-4 napján némileg csökkenti a fájdalmas menstruációs periódusokat. Úgy tűnik, körülbelül olyan jól működik, mint néhány fájdalomcsillapító gyógyszer, például az ibuprofen, a mefenaminsav vagy a Novafen. A gyömbér szedése olyan gyógyszerekkel együtt, mint a mefenaminsav, szintén hasznosnak tűnik.

Ízületi gyulladás.

A gyömbér szájon át történő szedése némileg csökkentheti a fájdalmat néhány osteoarthritisben szenvedő embernél. A gyömbérgél vagy -olaj térdre történő felvitele azonban úgy tűnik, nem segít.

Reggeli rosszullét.

Úgy tűnik, hogy a gyömbér szájon át történő szedése csökkenti a hányingert és a hányást néhány embernél a terhesség alatt. De lehet, hogy lassabban vagy nem olyan jól hat, mint egyes hányingerre használt gyógyszerek.

Mellékhatások

Szájon át bevéve: A gyömbér valószínűleg biztonságos. Enyhe mellékhatásokat okozhat, beleértve a gyomorégést, hasmenést, böfögést és általános gyomorpanaszokat. A napi 5 grammnál nagyobb adagok szedése növeli a mellékhatások kockázatát.

Bőrre alkalmazva: A gyömbér rövid távú alkalmazás esetén valószínűleg biztonságos. Egyes embereknél bőrirritációt okozhat.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések:

Terhesség: A gyömbér valószínűleg biztonságos, ha ételekben fogyasztják. Szájon át, gyógyszerként szedve a terhesség alatt valószínűleg biztonságos. Növelheti a vérzés kockázatát, ezért néhány szakértő azt tanácsolja, hogy a szülés időpontjához közel ne használjuk. Úgy tűnik azonban, hogy reggeli rosszullét esetén biztonságosan használható, anélkül, hogy a babára ártalmas lenne. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt gyömbért használna a terhesség alatt.

Szoptatás: A gyömbér valószínűleg biztonságos, ha ételekben fogyasztják. Nincs elég megbízható információ ahhoz, hogy tudjuk, biztonságos-e nagyobb mennyiségű gyömbér szedése szoptatás alatt. Maradjon a biztonságos oldalon, és kerülje a használatát.

Gyermekek: A gyömbér valószínűleg biztonságos, ha a tizenévesek a menstruációjuk kezdete körül 4 napig szájon át szedik.

Vérzési rendellenességek: A gyömbér szedése növelheti a vérzés kockázatát.

Szívbetegségek: A gyömbér nagy dózisban történő szedése ronthat bizonyos szívbetegségeket.

Műtét: A gyömbér lassíthatja a véralvadást. A műtét alatt és után extra vérzést okozhat. A tervezett műtét előtt legalább 2 héttel hagyja abba a gyömbér használatát.

Kölcsönhatások ?

Mérsékelt kölcsönhatás

Legyél óvatos ezzel a kombinációval

A véralvadást lassító gyógyszerek (véralvadásgátló / trombocitaellenes gyógyszerek) kölcsönhatásba lépnek a GINGERrel.

A gyömbér lassíthatja a véralvadást. A gyömbér olyan gyógyszerekkel együtt történő szedése, amelyek szintén lassítják a véralvadást, növelheti a véraláfutások és vérzések kockázatát.

A fenprokumon (Marcoumar, mások) kölcsönhatásba lép a GINGER-rel.

A Phenprocoumon a véralvadás lassítására szolgál. A gyömbér szintén lassíthatja a véralvadást. A gyömbér és a fenprokoumon együttes szedése növelheti a véraláfutások és vérzések esélyét. Feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse a vérét. Lehet, hogy a fenprokoumon adagját meg kell változtatni.

A warfarin (Coumadin) kölcsönhatásba lép a GINGERrel

A warfarint a véralvadás lassítására használják. A gyömbér szintén lassíthatja a véralvadást. A gyömbér és a warfarin együttes szedése növelheti a véraláfutások és vérzések esélyét. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vérét. Lehet, hogy módosítani kell a warfarin adagját.

A nifedipin (Procardia) kölcsönhatásba lép a GINGERrel.

A gyömbér és a nifedipin együttes szedése lassíthatja a véralvadást, és növelheti a véraláfutások és vérzések esélyét.

A lozartán (Cozaar) kölcsönhatásba lép a GINGERrel

A gyömbér növelheti, hogy a szervezet mennyi losartánt szív fel. A gyömbér és a lozartán együttes szedése fokozhatja a lozartán hatását és mellékhatásait.

A cukorbetegség elleni gyógyszerek (antidiabetikus gyógyszerek) kölcsönhatásba lépnek a GINGERrel

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet. A gyömbér cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt történő szedése túl alacsony vércukorszintet okozhat. Figyelje szorosan a vércukorszintjét.

A magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (kalciumcsatorna-blokkolók) kölcsönhatásba lépnek a GINGERrel.

A gyömbér csökkentheti a vérnyomást. A gyömbér és a vérnyomást csökkentő gyógyszerek együttes szedése túl alacsony vérnyomást okozhat. Figyelje szorosan a vérnyomását.

A ciklosporin (Neoral, Sandimmune) kölcsönhatásba lép a GINGER-rel.

A gyömbér két órával a ciklosporin bevétele előtt történő bevétele növelheti a ciklosporin felszívódását a szervezetben. Ez fokozhatja a ciklosporin mellékhatásait. Úgy tűnik azonban, hogy a gyömbér nem befolyásolja, hogy a szervezet mennyi ciklosporint szív fel, ha egyidejűleg veszik be őket.

A metronidazol (Flagyl) kölcsönhatásba lép a GINGERrel

A gyömbér növelheti, hogy mennyi metronidazolt szív fel a szervezet. A metronidazollal együtt szedett gyömbér fokozhatja a metronidazol hatását és mellékhatásait.

Előnyök

A gyömbér gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. Az alábbiakban bemutatjuk a gyömbér néhány lehetséges gyógyászati felhasználási módját.

A gázok csökkentése és az emésztés javítása. Egy 2018-as áttekintés szerint számos tanulmány vizsgálta a gyömbér hatását a bélrendszerben az emésztés során képződő gázokra. Ezek a kutatások azt mutatják, hogy a gyömbérben lévő enzimek segíthetnek felbontani és kiűzni ezeket a gázokat, enyhítve ezzel a kellemetlen érzéseket.

Ezen túlmenően a kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér segíthet az emésztőrendszeren keresztüli mozgás fokozásában, ami arra utal, hogy enyhítheti vagy megelőzheti a székrekedést. Úgy tűnik, hogy a gyömbér jótékony hatással vanTrusted Source a hasnyálmirigy lipáz enzimre is, amely segíti az emésztést a vékonybélben.

Jobb emésztés

A gyömbér segít felgyorsítani az emésztési folyamatot, és gyorsabban kiüríti a gyomrot. Ha valaki emésztési problémákkal küzd, például emésztési zavarokkal, fekélyekkel, székrekedéssel és IBS-szel, megkönnyebbülhet, ha beilleszti a rendszeres étrendjébe. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik gyömbért fogyasztanak, kétszer olyan gyorsan emésztik az ételt, mint azok, akik nem fogyasztanak. Fokozza az emésztőrendszer mozgását, és elősegíti az egészséges enzimek termelődését, amelyek segítenek lebontani az elfogyasztott ételeket.

Javítja az immunitást

A nyers gyömbérben található bioaktív vegyület, a gingerol antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságaival erősíti az immunitást. A gyömbér antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat is tartalmaz. Ezeknek a tulajdonságoknak a kombinációja számos előnnyel jár. Ezek a gyömbér egészségügyi előnyei és mellékhatásai javítják a köhögést, csökkentik a lázat, leküzdik a fertőzéseket, enyhítik a fejfájást, és enyhítik a megfázással és az influenzával kapcsolatos egyéb tüneteket.

Segíthet a rák ellen

A gyömbérrel kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér egyes előnyei megelőzhetnek bizonyos rákos megbetegedéseket. Bár nem csodaszer, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megvédeni a szervezetet. A gyömbér emellett biztonságos lehetőség a rákkezeléssel gyakran együtt járó hányinger és fájdalom tüneteinek csökkentésére. Ha kemoterápiás kezelés alatt állsz, a gyömbér beiktatása az étrendedbe segít leküzdeni a kezelés mellékhatásait, a hányingert vagy a szédülést.

Csökkenti a fájdalmat

A gyömbér természetes fájdalomcsillapító. Ezáltal kiválóan helyettesítheti a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat. A gyömbérolok gyulladáscsökkentőként hatnak, és a szervezetben lévő, fájdalmat okozó vegyületek megszüntetésén dolgoznak.

A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkentik az ízületi gyulladással járó fájdalmat, és növelik az ízületek mobilitását. Az ízületi gyulladásban szenvedőknek gyakran írnak fel gyulladáscsökkentő gyógyszereket a tünetek enyhítésére, de a gyömbér természetes alternatívaként működik.

7. Egészségesebb bőr

A gyömbér antioxidánsokkal, fokozott vérkeringéssel és fertőtlenítő tulajdonságokkal javítja a bőr egészségét. Az antioxidánsok megvédik a bőrt az UV-sugaraktól, és lassítják a kollagén lebomlását, így a bőr fiatalabbnak és feszesebbnek tűnik. Az antiszeptikus tulajdonságok javítják a pattanásos tüneteket, és a nyers gyömbérrel segíthet a pattanások okozta hegesedésen. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságai az irritált bőr gyógyulását is segítik.

Fogyókúrát segítő

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér fogyasztása segít a fogyásban. A gyömbér szabályozza az inzulinszintet, fokozza az anyagcserét, és segíti az edzés utáni regenerálódást. A gyömbér segít a fogyásban azáltal, hogy felpörgeti az anyagcserét, és teltségérzetet kelt, így megakadályozza a túlevést. Nem jelent mindenre megoldást, de ha más fogyókúrás erőfeszítésekkel együtt alkalmazzuk, kiegészítheti az eredményeket.

Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket

Egyéb tulajdonságai mellett a gyömbér vérhígítóként is működik, ami jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére. A vérhígítók csökkentik a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát. A gyömbér egy másik módja a szívbetegségek megelőzésének az, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A koleszterin felhalmozódása eltömítheti az artériákat, és növelheti a szívproblémák kockázatát. A gyömbér emellett javítja a vérkeringést és csökkenti a vércukorszintet, ami segít a szívnek, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.

Javítja az agyműködést

A krónikus gyulladás idővel hatással van az agyadra, és annak hanyatlását okozhatja. Ez kognitív állapotokat, mentális problémákat vagy Alzheimer-kórt eredményezhet. A gyömbér csökkenti a gyulladást, és erős antioxidánsainak köszönhetően megvédi az agyat a szabad gyököktől. Emellett javítja a memóriafunkciókat azáltal, hogy növeli az agyunkban a memóriáért, a fókuszért és a reakcióidőért felelős neurotranszmittereket. A gyömbér még dopamint és szerotonint is felszabadít, ami segít leküzdeni az olyan mentális betegségeket, mint a depresszió és a szorongás.