, 2022/5/20

A gluténintolerancia az, amikor a glutén fogyasztása után megbetegszik valaki. Puffadtnak, gázosnak vagy fáradtnak érezheti magát. A glutén egy fehérje, amely számos élelmiszerben, különösen a búzában található. A gluténintoleranciát nem cöliákiás gluténérzékenységnek is nevezik. Nem azonos a cöliákiával vagy a búzaallergiával.

 symptoms of gluten sensitivity

Mi a glutén?

A glutén a búzában, árpában, rozsban és más gabonafélékben található fehérje. Sok gyakori ételben és italban, például tésztában, gabonapehelyben és sörben található. A glutén olyan dolgokban is előfordulhat, mint a vitaminok, kozmetikumok, sőt bizonyos gyógyszerek.

A gluténérzékenység és a cöliákia ugyanaz a dolog?

A gluténintolerancia és a cöliákia különbözik egymástól. A cöliákiában szenvedők autoimmun reakciót mutatnak a gluténre. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük úgy próbál harcolni a glutén ellen, mintha az egy vírus lenne. Ez a reakció gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerükben. A cöliákia egy kóros gén eredménye. A cöliákiában szenvedő emberek vérében magas bizonyos antitestek szintje is, amelyek a glutén ellen küzdő anyagok. A gluténérzékenység és a cöliákia sok azonos tünetet okoz. De a gluténérzékenységben szenvedő emberek vérében nincs kóros gén vagy antitestek.

A gluténérzékenység hét tünete

E tünetek közül sok röviddel a glutén fogyasztása után jelentkezik. A tünetek pontos kombinációja azonban eltérő lehet. A gluténérzékenységről beszámoló emberek a következő tüneteket jegyzik meg, mint a leggyakrabban előfordulóakat, amikor glutén tartalmú ételeket vesznek fel a szokásos étrendjükbe.

1. Hasmenés és székrekedés

A gluténérzékenységről beszámolók szerint a rendszeres hasmenés és székrekedés gyakori tünet.

Az, hogy időnként ilyen emésztési problémák jelentkeznek, normális, de az, hogy a legtöbb napon tapasztaljuk őket, mögöttes állapotra utalhat.

A cöliákiában szenvedők is tapasztalhatnak hasmenést és székrekedést. Nekik különösen kellemetlen szagú kakijuk is lehet, mivel az állapot rossz tápanyagfelszívódást okoz.

2. Puffadás

Egy másik nagyon gyakori tünet, amiről az emberek gluténérzékenység esetén beszámolnak, a puffadás. Ez a teli gyomor érzésére utal, amely kellemetlen és tartós. Gyakori a gázképződés érzése is. A puffadás leggyakoribb oka a túlzott evés, de számos különböző okból előfordulhat. A gluténérzékenyeknél a puffadás érzése nagyon rendszeresen előfordulhat, és nem feltétlenül az elfogyasztott étel mennyiségével függ össze.

3. Hasi fájdalom

Hasonlóképpen többféle ok is vezethet hasi fájdalomhoz. De a gluténintoleranciáról beszámolók ismét csak gyakran jegyzik meg, hogy gyakran és más nyilvánvaló ok nélkül tapasztalnak hasi fájdalmat.

4. Fáradtság

A fáradtság egy másik olyan tünet, amelyet az emberek nehezen tudnak azonosítani, mivel sokféle oka lehet, amelyek közül sok nem kapcsolódik semmilyen betegséghez. A gluténintoleranciában szenvedő embereknél előfordulhat, hogy tartósan fáradtságot éreznek, ami rontja a mindennapi működést.

5. Hányinger

A gluténérzékenyek hányingert is tapasztalhatnak, különösen gluténtartalmú ételek fogyasztása után. A hányinger sokféle oka lehet, de ha gyakran jelentkezik glutén fogyasztása után, az a gluténintolerancia jele lehet.

6. Fejfájás

A rendszeres fejfájás megtapasztalása egy másik tünet, amely gluténérzékenyeknél előfordulhat.

7. Egyéb tünetek

A gluténérzékeny emberek a fenti tünetek közül többet is rendszeresen tapasztalhatnak. Más tünetek is előfordulhatnak gluténintolerancia esetén, bár ezek ritkábban fordulnak elő.

Ezek közé tartozhatnak:

ízületi és izomfájdalom

depresszió vagy szorongás

zavarodottság

súlyos hasi fájdalom

vérszegénység

Hogyan diagnosztizálják?

Ha gluténintoleranciára gyanakszanak, először is meg kell győződni arról, hogy nem áll-e fenn súlyosabb betegség, például cöliákia vagy búzaallergia.

Ezt gyakran megteheti egy vérvétel, amelyet aztán elemeznek a cöliákiára vagy búzaallergiára utaló antitestek jelenlétének kimutatására. Bizonyos esetekben más vizsgálatokra is szükség lehet.

Miután az orvos kizárta a súlyosabb betegséget, még mindig nehéz lehet számára annak megerősítése, hogy fennáll-e gluténérzékenység, mivel erre nincsenek tesztek. A leggyakoribb módszer, amellyel az emberek megállapítják, hogy fennáll-e gluténérzékenység, az, hogy csökkentik vagy kiveszik a glutént az étrendből, és figyelik a tünetek változását. Segíthet, ha az illető étkezési naplót vezet, hogy feljegyezze, milyen ételeket fogyaszt, és milyen tünetei vannak.

Kerülendő élelmiszerek

A gluténtartalmú élelmiszerek közé tartozik többek között a búza, a rozs és a tésztafélék.

A gluténérzékenyek igyekeznek kerülni minden olyan ételt, amely glutént tartalmaz, így például minden olyan ételt, amely:

búzát és a búzaszármazékokat, mint például a tönkölybúzát.

árpa, beleértve a malátát is

rozs

sörélesztő, amely általában sörből származik

Ez a kizárási politika számos különböző típusú ételt és italt kizár. A leggyakoribb gluténtartalmú ételek és italok közé tartoznak a következők:

tészta

kenyér és péksütemények

számos pékáru

tészták

kekszek

gabonafélék

palacsinta, gofri és palacsinta

kekszek

számos szósz és mártás

sörök

malátaitalok

A gluténérzékenység a bőrre is hatással lehet.

A dermatitis herpetiformis nevű hólyagos bőrbetegség a cöliákia egyik megnyilvánulása.

Bár mindenki, aki cöliákiában szenved, érzékeny a gluténre, egyeseknél nem jelentkeznek a cöliákiára utaló emésztési tünetek (10).

Továbbá számos más bőrbetegség is javulást mutatott gluténmentes diéta mellett. Ezek közé tartoznak a következők:

Pszoriázis. Ezt a gyulladásos állapotot a bőr hámlása és kipirosodása jellemzi.

Alopecia areata. Ez egy autoimmun betegség, amely nem heges hajhullás formájában jelentkezik.

Krónikus csalánkiütés. Ez egy bőrbetegség, amelyet visszatérő viszkető, rózsaszín vagy vörös elváltozások jellemeznek, halvány középponttal.