, 2022/5/27

A fonálférgek gyakoriak, de általában nem súlyosak. A fonálférgek megfertőzik a beleket, és a végbélnyílás körül petéznek, ami viszketést okoz. A kezelés általában gyógyszeres kezelést és higiéniai intézkedéseket foglal magában. A gyógyszerek elpusztítják a férgeket, de a petéiket nem, amelyek két hétig is életben maradhatnak.

symptoms of threadworm

Ezért a gyógyszeres kezelés után két hétig szigorú higiéniai intézkedésekre is szükség van, hogy megakadályozza a peték lenyelését, ami újabb fertőzést okozhat. A háztartás minden tagját egyszerre kell kezelni, beleértve a tünetmenteseket is. A fonálférgek apró, vékony, fehér, fonálszerű, 2 mm és 13 mm közötti hosszúságú, vékony, fehér férgek. Az emberi beleket (beleket) fertőzik. Gyermekeknél gyakoriak a férgek, de bármely életkorú személyt érinthetnek. A képen két nőstény fonálféreg látható egy vonalzó mellett. A vonalzón lévő jelek egymástól 1 mm távolságra vannak.

A fonálférgek életciklusa

A fonálférgek körülbelül 5-6 hétig élnek a bélben, majd elpusztulnak. Mielőtt elpusztulnának, a nőstény férgek apró petéket raknak a hátsó járat (végbélnyílás) körül. Ez általában éjszaka történik, amikor még melegben és nyugodtan fekszünk az ágyban. A peték túl kicsik ahhoz, hogy mikroszkóp nélkül láthatók legyenek, de viszketést okoznak a végbélnyílás körül a kísérő irritáló nyálka miatt. Ilyenkor a végbélnyílás körül vakarózik, hogy enyhítse a viszketést. Ezt gyakran alvás közben teszi, anélkül, hogy észrevenné. Amikor vakarózik, a peték az ujjaira és a körmei alá kerülnek. Ha az ujját a szájába veszi, lenyelhet néhány tojást.

A fonálféreg petéi akár két hétig is életben maradhatnak a testen kívül. Lehullanak a végbélnyílás körüli bőrről, és ráeshetnek az ágyneműre, ruhákra stb. Ezután a ruhák, ágyneműk stb. cseréjekor a levegőben szállingózhatnak, és a lakás porának részévé válhatnak. Néhány tojás az élelmiszereken vagy a fogkeféken is megtelepedhet. Így a gyerekek eleinte lenyelhetnek néhány tojást, ha olyan más gyerekekkel játszanak, akiknek az ujjain vannak tojások, vagy olyan ételekből, italokból, fogkefékből vagy porból, amelyek fonálféregpetékkel szennyezettek.

A lenyelt peték ezután kikelnek, és a bélben kifejlett férgekké fejlődnek. Így a fonálféreg-fertőzés ciklusa egyre csak folytatódhat. Ritkán az orrban is felfedeztek már fonálférgeket. Egyesek arra kíváncsiak, hogy hány fonálféreg él a bélben. A válasz az, hogy a számuk személyenként változik.

A fonálféreg tünetei

A leggyakoribb tünetek a következők:

Férgeket lehet felfedezni a kakiban (székletben) vagy a hátsó folyosó (végbélnyílás) közelében.

Erős viszketés a végbélnyílás körül.

Éjszakai felébredés a viszketés miatt.

A fonálférgek vékony, fehér, pamutszálakhoz hasonlóan néznek ki. Néha a kakiban (székletben) is láthatók fonálférgek. Ha a székletben nem látod a fonálférgeket, de gyanítjod, hogy gyermekednek fonálférge van (ha viszket a feneke), próbáld meg megnézni a gyermek hátsó járatát (végbélnyílás). A kisgyermekeknél a férgeket kevésbé könnyű észrevenni, mint a csecsemőknél, mivel sokat mozognak, de késő este, miután a gyermek elaludt, zseblámpával ellenőrizheti.

Válaszd szét a gyermek fenekét, és nézd meg a végbélnyílást. Ha a gyermeknek fonálférge van, gyakran láthatjuk, hogy egy vagy kettő kijön a végbélnyílásból.

Az ok, amiért a fonálférgek éjszaka jönnek ki, feltehetően a csendes, meleg környezetnek köszönhető, amely akkor keletkezik, amikor a gyermek alszik. A nőstény fonálférgek elhagyják a végbélnyílást, hogy a bőrre petézzenek. Ne ijedj meg! Kérj tanácsot egy gyógyszerésztől a kezeléssel kapcsolatban a következő egy-két napban.

Ha kétségeid vannak a diagnózissal kapcsolatban, orvosod megkérhet, hogy végezz ragasztószalagos tesztet a fonálférgek jelenlétének megerősítésére. Ehhez reggel első dolgod lesz, hogy áttetsző ragasztószalagot nyomsz a végbélnyílás körüli bőrre, mielőtt megtörölnéd vagy fürödnél. Ezután a szalagot egy üveglemezre helyezed, vagy egy mintatartályba teszed. A szalagot ezután elküldik a laboratóriumba, ahol mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy megnézzék, nem tapadtak-e fonálféreg peték a szalagra.

Károsak a fonálférgek?

Általában nem. Gyakran a legrosszabb dolog velük kapcsolatban a viszketés és a kellemetlen érzés a hátsó folyosó (végbélnyílás) körül. Ez néha felébreszti a gyerekeket álmukból. A vakarózás miatt fájhat a végbélnyílás. A nagyszámú fonálféreg esetleg enyhe hasi (hasi) fájdalmakat okozhat, és ingerlékennyé teheti a gyermeket. Lányoknál a fonálférgek előre vándorolhatnak, és petéiket a hüvelybe vagy a húgycsőbe (a cső, amelyen keresztül a vizelet távozik) rakhatják le. Az orvos ellenőrizheti a fonálférgességet a hüvelyi folyás, ágybavizelés vagy vizeletürítési problémák esetén a fiatal lányoknál. Ritkán a fonálférgek más problémákat is okozhatnak, például étvágytalanságot és fogyást.

A fonálférgek kezelése

A háztartás minden tagját, beleértve a felnőtteket és a tünetmenteseket is, kezelni kell. Ennek oka, hogy sok fonálféreg-fertőzött embernek nincsenek tünetei. Azonban ettől függetlenül petéket adnak ki, amelyek aztán megfertőzhetnek más embereket. Ha egy háztartás egyik tagja fertőzött, akkor gyakran előfordul, hogy mások is megfertőződnek. Tehát mindenkinek szüksége van kezelésre!

A leggyakoribb kezelések a következők:

A fonálféreg elleni gyógyszer szedése, amely elpusztítja a bélben lévő férgeket;

Higiéniai intézkedések a hátsó folyosó (végbélnyílás) körül vagy az otthonában lévő peték eltávolítására.

Megjegyzés: 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében csak higiéniai intézkedések lehetségesek, mivel ebben a korcsoportban nem engedélyezett gyógyszer.

Hogyan lehet megszabadulni a fonálférgektől természetesen

A gyógyszerek elpusztítják a bélben lévő férgeket, de a végbélnyílás körül lerakott petéket nem. Ezek akár két hétig is életben maradhatnak a testen kívül a fehérneműben, az ágyneműben, a porban stb. (a fent leírtak szerint). A higiéniai intézkedések célja tehát az, hogy a petéket eltávolítsuk a testből és a lakásból, és megakadályozzuk, hogy a petéket lenyeljük. Ez megtöri az újrafertőződés körforgását.

Először is, egyszeri intézkedésként törekedj arra, hogy eltávolítsd a petéket onnan, ahol azok az otthonodban lehetnek. Ez a következőket jelenti:

Mosd ki a hálóruhákat, ágyneműt, törölközőket és plüssjátékokat. Ez normál hőmérsékleten is elvégezhető, feltéve, hogy a mosást jól kiöblítik.

Porszívózd ki és porszívózza le az otthonáod Használat után dobd ki a ruhát. Fordíts különös figyelmet a hálószobákra, beleértve a matracok porszívózását és azokat a helyeket, ahol a gyerekek játszanak.

Alaposan tisztítsd meg a fürdőszobát a felületek nedves porolásával, a ruhát gyakran mosd ki forró vízben. Használat után dobd ki a ruhát.

Ezután a háztartás minden tagjának két héten keresztül a következőket kell tennie:

Az ágyban viseljen szorosan illeszkedő alsónadrágot vagy bugyit, és minden reggel cserélje le. Ez azért van, hogy ha álmában vakarózik, ne érjen a végbélnyílás melletti bőrhöz. (Fontold meg azt is, hogy éjszaka pamutkesztyűt viselj, mert ez is segíthet megelőzni az éjszakai körömmel történő vakarózást.)

Minden reggel fürödj meg, vagy mosd meg a végbélnyílás környékét, hogy megszabadulj az éjszaka lerakott tojásoktól. Ezt rögtön az ágyból való felkelés után tedd meg.

Ideális esetben minden nap cseréld le és mosd ki a hálóruhádat.

És általános higiéniai intézkedések, amelyekre mindig törekedni kell, hogy megelőzd a fonálférgek újbóli elkapását:

Reggel, WC-használat vagy pelenkázás után, valamint étkezés vagy ételkészítés előtt moss kezet és sikáld le a körmeid.

Próbáld meg, hogy ne rágd a körmöd, és ne szopogasd az ujjaid, és a gyermekeket is próbáld meg lebeszélni erről.

Ha lehetséges, kerüld a közös törülközők vagy flanelingek használatát.

A fogkeféket tartsd zárt szekrényben. Használat előtt jól öblítsd ki.

Nem biztos azonban, hogy az otthonod a fonálféreg petéinek fő forrása. Gyermekeid az iskolában vagy óvodában is érintkezhetnek a petékkel, különösen a mosdókban, ha azokat nem tisztítják megfelelően. Ezért fordulhat elő, hogy gyermeked visszatérő fonálférgességben szenved, még akkor is, ha otthonod és személyes higiéniád nagyon magas színvonalú.