, 2022/5/26

Hogyan állapíthatod meg, hogy cukorbeteg vagy-e? A legtöbb korai tünetet a vérben lévő, a normálisnál magasabb glükóz, egyfajta cukor szintje okozza. A figyelmeztető jelek lehetnek olyan enyhék, hogy észre sem veszed őket.

symptoms of diabetes

Ez különösen igaz a 2-es típusú cukorbetegségre. Vannak, akik csak akkor jönnek rá, hogy cukorbetegek, amikor a betegség okozta hosszú távú károsodások miatt problémáik adódnak. Az 1-es típusú cukorbetegségnél a tünetek általában gyorsan, napok vagy néhány hét alatt jelentkeznek. Sokkal súlyosabbak is.

A cukorbetegség korai jelei

Mindkét típusú cukorbetegségnek vannak ugyanolyan árulkodó figyelmeztető jelei.

Éhség és fáradtság. A szervezeted az elfogyasztott ételt glükózzá alakítja, amelyet a sejtek energiaként használnak fel. A sejteknek azonban inzulinra van szükségük a glükóz felvételéhez. Ha a szervezeted nem termel elég inzulint vagy egyáltalán nem termel inzulint, vagy ha a sejtjeid ellenállnak a szervezeted által termelt inzulinnak, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, és nincs energiád. Ettől éhesebb és fáradtabb leszel, mint máskor.

Gyakrabban pisilsz és szomjasabb vagy. Egy átlagos embernek általában négy és hét alkalom között kell pisilnie 24 óra alatt, de a cukorbetegek ennél jóval többször is pisilhetnek. Hogy miért? Normális esetben a szervezeted visszaszívja a glükózt, miközben az áthalad a veséden. De amikor a cukorbetegség feljebb tolja a vércukorszintet, a vesék nem biztos, hogy képesek az egészet visszavezetni. Ez arra készteti a szervezetet, hogy több vizeletet termeljen, amihez folyadékra van szükség. Az eredmény: Gyakrabban kell vizelni. Lehet, hogy többet is pisilsz ki. Mivel sokat pisilsz, nagyon szomjas lehetsz. Ha többet iszol, akkor többet is fogsz pisilni.

Szájszárazság és viszkető bőr. Mivel a tested folyadékot használ fel a pisilésre, kevesebb nedvesség marad más dolgokra. Kiszáradhatsz, és a szádat száraznak érezheted. A száraz bőr viszkethet.

Homályos látás. A szervezetében megváltozott folyadékszint miatt a szemlencse megduzzadhat. Megváltozik az alakjuk, és nem tudnak fókuszálni.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

Ezek általában akkor jelentkeznek, ha a vércukorszintje már hosszú ideje magas.

Élesztőgomba fertőzések. A cukorbeteg férfiak és nők egyaránt megkaphatják ezeket. Az élesztőgomba glükózzal táplálkozik, így ha sok van körülötte, akkor jól érzi magát. A fertőzések bármely meleg, nedves bőrredőben elszaporodhatnak, beleértve a következőket:

Az ujjak és a lábujjak között

A mellek alatt

a nemi szervekben vagy azok körül

Lassan gyógyuló sebek vagy vágások. Idővel a magas vércukorszint befolyásolhatja a véráramlást, és idegkárosodást okozhat, ami megnehezíti a szervezet számára a sebek gyógyulását.

Fájdalom vagy zsibbadás a lábában vagy a lábszáraiban. Ez is az idegkárosodás következménye.

Javasolt

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Észreveheted:

Nem tervezett súlyvesztés. Ha a szervezeted nem tud energiát nyerni a táplálékból, akkor helyette elkezdi az izmokat és a zsírt égetni energiáért. Előfordulhat, hogy akkor is fogysz, ha nem változtattál az étkezéseden. Nézze meg, mely ételek tartalmaznak magas transzzsírsavtartalmúakat.

Hányinger és hányás. Amikor a szervezeted zsírégetéshez folyamodik, ketonokat termel. Ezek veszélyes szintre gyűlhetnek fel a vérében, ami egy diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, esetleg életveszélyes állapot. A ketonoktól gyomorrontást érezhetsz.

A terhességi cukorbetegség tünetei

A terhesség alatti magas vércukorszintnek általában nincsenek tünetei. Előfordulhat, hogy a szokásosnál kicsit szomjasabbnak érzed magad, vagy gyakrabban kell pisilni.

A cukorbetegség szövődményeinek figyelmeztető jelei

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek jelei lehetnek:

Lassan gyógyuló sebek vagy vágások

Viszkető bőr (általában a hüvely vagy az ágyék környékén)

Gyakori gombás fertőzések

A közelmúltban bekövetkezett súlygyarapodás

Bársonyos, sötét bőrelváltozások a nyakon, a hónaljban és az ágyékon, az úgynevezett acanthosis nigricans.

Zsibbadás és bizsergés a kézben és a lábban.

Csökkent látás

Impotencia vagy merevedési zavar (ED)

Hipoglikémia

A hipoglikémia vagy alacsony vércukorszint akkor fordul elő, amikor a vérben lévő cukor vagy glükóz szintje túlságosan lecsökken ahhoz, hogy a szervezetet táplálja. Ezt érezheted:

Reszketés

Ideges vagy szorongó

izzad, fázik vagy nyirkos.

Nyűgös vagy türelmetlen

Zavarodott

Szédül vagy szédül

Éhes

Álmos

Gyenge

Bizsergés vagy zsibbadás az ajkain, a nyelvén vagy az arcán.

Észreveheted:

Gyors szívverés

Sápadt bőr

Homályos látás

Fejfájás

Rémálmok vagy sírás alvás közben

Koordinációs problémák

Rohamok

Hiperglikémia

A hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint a cukorbetegség számos fent felsorolt figyelmeztető jelét okozza, többek között:

Erős szomjúság

Homályos látás

Sokat pisilés

Nagyobb éhségérzet

Zsibbadó vagy bizsergő lábak

Fáradtság

Cukor a vizeletben

Súlycsökkenés

Hüvely- és bőrfertőzések

Lassan gyógyuló vágások és sebek

180 milligramm per deciliter (mg/dl) feletti vércukorszint

Diabéteszes kóma

Hivatalos neve hiperoszmoláris hiperglikémiás nemketotikus szindróma (HHNS). Ez a súlyos szövődmény bármelyik diabétesztípusnál diabéteszes kómához, sőt halálhoz is vezethet, bár a 2-es típusnál gyakoribb. Akkor következik be, amikor a vércukorszint túl magasra emelkedik, és a szervezet súlyosan kiszárad. A tünetek a következők:

600 mg/dl feletti vércukorszint

Száraz, kiszáradt száj

szélsőséges szomjúság

Meleg, száraz bőr, amely nem izzad

Magas láz (101 F felett)

Álmosság vagy zavartság

Látásvesztés

Hallucinációk

Gyengeség a test egyik oldalán