, 2022/5/16

A bélgyulladást általában "ételmérgezésnek" nevezik. Leggyakrabban baktériummal vagy vírussal szennyezett dolgok fogyasztása vagy ivása okozza. A bélgyulladást okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, az E. coli, a Staphylococcus aureus, a Shigella és a Campylobacter jejuni.

causes of enteritis

A tünetek órákkal vagy napokkal a fertőzés után kezdődnek, és lehetnek hasi fájdalom, hasmenés, étvágytalanság, hányás és vér a székletben. A baktériumok megtelepednek a vékonybélben, és gyulladást és duzzanatot okoznak. A gyulladás a gyomrot (gyomorhurut) és a vastagbelet (vastagbélgyulladás) is érintheti.

Az egyébként egészséges embereknél a tünetek általában kezelés nélkül néhány nap alatt elmúlnak. Csecsemőknél a hasmenés nagyon gyorsan fellépő súlyos kiszáradást okozhat.

A kockázati tényezők közé tartoznak:

A háztartás tagjai között a közelmúltban előfordult gyomorhurut

Nemrégiben történt utazás

Tisztátalan víznek való kitettség

A bélgyulladás típusai közé tartoznak:

Bakteriális gastroenteritis

Campylobacter bélgyulladás

E. coli bélgyulladás

Ételmérgezés

Sugárzás okozta bélgyulladás

Szalmonella bélgyulladás

Shigella bélgyulladás

Staph aureus ételmérgezés

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Tünetek

A tünetek órákkal vagy napokkal a fertőzés után kezdődhetnek. A tünetek a következők lehetnek:

Hasi fájdalom

Hasmenés -- akut és súlyos

Étvágytalanság

Hányás

Vér a székletben

Vizsgálatok és tesztek

A vizsgálatok a következők lehetnek:

Széklettenyésztés a fertőzés típusának megállapítására. Ez a vizsgálat azonban nem mindig azonosítja a betegséget okozó baktériumot.

Kolonoszkópia és/vagy felső endoszkópia a vékonybél megtekintésére és szükség esetén szövetminták vételére.

Képalkotó vizsgálatok, például CT-vizsgálat és MRI, ha a tünetek tartósan fennállnak.

Kezelés

Enyhe esetekben gyakran nincs szükség kezelésre.

Néha hasmenés elleni gyógyszert használnak.

Ha a szervezetében nincs elegendő folyadék, akkor elektrolitoldatokkal történő rehidratálásra lehet szükség. Orvosi ellátásra és vénán keresztül történő folyadékpótlásra (intravénás folyadékpótlás) lehet szükséged, ha hasmenésed van, és nem tudod megtartani a folyadékot. Ez gyakran előfordul kisgyermekeknél.

Ha vízhajtókat (víztablettákat) vagy ACE-gátlót szedsz, és hasmenés jelentkezik, lehet, hogy abba kell hagyni a vízhajtók szedését. Azonban ne hagyd abba semmilyen gyógyszert szedését anélkül, hogy előbb ne beszélnél az egészségügyi szolgáltatóddval.

Lehet, hogy antibiotikumokat kell szedni. A Crohn-betegségben szenvedőknek gyakran kell gyulladáscsökkentő gyógyszereket (nem NSAID-okat) szedniük.

Többet kell tudni

A vékonybél lebontja a táplálékot, hogy a szervezet fel tudja szívni a vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ha a vékonybél irritálódik és megduzzad (begyullad), azt bélgyulladásnak nevezzük. Ez néha a gyomor (gyomorhurut) és a vastagbél (vastagbélgyulladás) gyulladásával együtt fordul elő.

A bélgyulladásnak számos típusa létezik, beleértve a bakteriális gasztroenteritist, például a Campylobacter-bélgyulladást, a Salmonella-bélgyulladást és a Shigella-bélgyulladást. A bélgyulladást általában az okozza, ha valami vírussal vagy baktériummal fertőzött dolgot eszel vagy iszol. Egyéb okok közé tartozik a sugárkezelés, bizonyos gyógyszerek és illegális drogok, valamint autoimmun állapotok, például a Crohn-betegség.

A bélgyulladás hasi fájdalmat, súlyos hasmenést, hányást és étvágytalanságot okozhat. A kezelés általában folyadékfogyasztást foglal magában a kiszáradás megelőzése érdekében. Ritka esetekben a bélgyulladást kórházban, intravénás (infúziós) folyadékpótlással lehet kezelni.

Prevalencia

Az Egyesült Államokban évente becslések szerint 48 millió ételmérgezéses eset fordul elő. Az élelmiszer akkor fertőződhet meg, ha nem megfelelően főzik vagy tárolják. Ételmérgezés akkor is előfordulhat, ha az élelmiszer érintkezik vízzel vagy olyan edényekkel, amelyeket nem mosnak el megfelelően, miután vírussal vagy baktériummal fertőzöttek. Fertőzés akkor is előfordulhat, ha az ételt olyan személy készíti el, aki nem mos kezet megfelelően a mosdóhasználat után vagy a főzés megkezdése előtt.

Sugárzás okozta bélgyulladás

A sugárterápia a rák különböző formáit kezeli. Nagy dózisú sugárzást irányítanak a rákos sejtekre, hogy zsugorítsák vagy elpusztítsák azokat, és megakadályozzák a rák átterjedését a test más részeire. A sugárterápiás bélgyulladás kockázata megnő a nagyobb sugárdózisok, a nagy kezelési terület, a korábbi hasi műtét, illetve a cukorbetegség (krónikus állapot, amely befolyásolja a szervezet vércukor- vagy glükózfelhasználását) vagy a magas vérnyomás (magas vérnyomás) diagnózisa esetén. A bél nagy részét érő sugárzás szintén növeli a kockázatot.

Prevalencia

Azoknál, akiket a has vagy a medence területén sugárkezelésnek vetettek alá, akár 90%-ban is előfordulhat, hogy megváltoznak a bélműködési szokásaik.2 Becslések szerint körülbelül 15%-uknál krónikus problémák lépnek fel. A kismedencében, a hasban vagy a vastagbélben előforduló rákos megbetegedések sugárterápiája sugárfertőzéses bélgyulladást okozhat. Ez általában akut (rövid távú) probléma, de krónikussá (hosszú távú) problémává válhat.

Ha a sugárfertőzéses bélgyulladás krónikussá válik, a következő tünetekhez vezethet:

Bélelzáródás (elzáródás a bélben)

Krónikus hasi fájdalom

Felszívódási zavar (a tápanyagok rossz felszívódása az ételből)

bélperforáció (lyukak a belekben)

fogyás

Mellékhatások

Néha a bélgyulladás tünetei az emésztőrendszeren belül és kívül is szövődményekhez vezethetnek.

Vérszegénység

A vérszegénységnek többféle típusa létezik, és számos oka van. A vérszegénység az, amikor a vérből hiányoznak az egészséges vörösvértestek, amelyek elegendő oxigént szállítanak a szervezet sejtjeihez.

Egyes bélgyulladásos esetekben a bélrendszerben fellépő vérzés okozhat problémát. A vérzés elég lehet ahhoz, hogy vérszegénységet okozzon.

A vérszegénység tünetei a következők lehetnek:4

Szédülés

Fáradtság

Fejfájás

Szabálytalan szívverés

Légszomj

A vérszegénység kezelése magában foglalhatja vas- vagy vitaminkiegészítők szedését, vagy súlyosabb esetekben intravénás vasbevitelt vagy vérátömlesztést.

Dehidratáció

A hasmenés (vizes széklet) kiszáradáshoz vezethet. Dehidratációról akkor beszélünk, ha a szervezetből túl sok folyadék távozik (például hasmenés és/vagy hányás révén), és azt nem pótolja ivással.

A kiszáradás tünetei a következők lehetnek:

Kiszakadt ajkak

Száraz szemek

Száraz száj

Szomjúságérzet

Fejfájás

Vizeletürítés hiánya

Izomgörcsök

Részleges bélelzáródás

A bélgyulladás egyik potenciálisan súlyosabb szövődménye a bélelzáródás. Elzáródásról akkor beszélünk, amikor a bél magába záródik, amit szűkületnek nevezünk. Mivel a bél szűkül, az étel és a széklet nem tud rajta keresztül szabadon mozogni, és elzáródhat. A bélelzáródás lehet részleges vagy teljes. Egyes esetekben bélgyulladást fedeznek fel, mert elzáródás lép fel. A részleges elzáródások konzervatív módon, béldekompresszióval (az orron keresztül behelyezett cső és néhány napig tartó szívás) kezelhetők.6 Más esetekben műtétre lehet szükség a megoldáshoz.