, 2023/1/5

A világszerte évszázadok óta gyakorolt kultúrák - beleértve az ayurvédikus és a kínai gyógyászati rendszereket is - a méregtelenítés a test pihenését, tisztítását és táplálását jelenti belülről kifelé.

10 módja a szervezet természetes méregtelenitésének

A méreganyagok eltávolításával és kiürítésével, majd a szervezet egészséges tápanyagokkal való táplálásával a méregtelenítés segíthet megvédeni a betegségektől, és számos módszerrel - többek között jógával, meditációval - megújíthatod az optimális egészség megőrzésének képességét.

HOGYAN MŰKÖDIK A MÉREGTELENÍTÉS?

A méregtelenítés alapvetően a vér megtisztítását jelenti. Ez úgy történik, hogy a májban eltávolítják a szennyeződéseket a vérből, ahol a méreganyagokat feldolgozzák a kiválasztáshoz. A test méregtelenítés során a szervezet a veséken, a beleken, a tüdőn, a nyirokrendszeren és a bőrön keresztül is eltávolítja a méreganyagokat. Ha azonban ezek a rendszerek károsodnak, a szennyeződések nem szűrődnek ki megfelelően, és a szervezetre káros hatással vannak.

Egy testméregtelenítő program a következőkkel segítheti a szervezet természetes tisztulási folyamatát:

A szervek pihentetése böjtölés révén;

A máj serkentése a méreganyagok kiűzésére a szervezetből;

A kiválasztás elősegítése a beleken, veséken és a bőrön keresztül;

a vérkeringés javítása; és

A szervezet feltöltése egészséges tápanyagokkal.

"A méregtelenítés azért működik, mert az egyes sejtek, az emberi élet legkisebb egységeinek igényeit célozza meg" - mondja Peter Bennett, N.D., a 7 napos méregtelenítő csoda társszerzője Stephen Barrie, N.D. és Sara Faye társaságában. A világszerte évszázadok óta gyakorolt kultúrák - beleértve az ayurvédikus és a kínai gyógyászati rendszereket is - a méregtelenítés a test pihenését, tisztítását és táplálását jelenti belülről kifelé. A méreganyagok eltávolításával és kiürítésével, majd a szervezet egészséges tápanyagokkal való táplálásával a méregtelenítés segíthet megvédeni a betegségektől, és számos módszerrel - többek között jógával, meditációval - megújíthatja az optimális egészség megőrzésének képességét.

HONNAN TUDOD, HOGY SZÜKSÉGED VAN-E MÉREGTELENÍTŐ TESTTISZTÍTÁSRA?

Bennett azt javasolja, hogy évente legalább egyszer mindenkinek méregtelenítenie kellene. Bennett azonban óva int a méregtelenítéstől a szoptatós anyák, a gyermekek és a krónikus degeneratív betegségekben, rákban vagy tuberkulózisban szenvedő betegek esetében. Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy a méregtelenítés megfelelő-e az Ön számára, forduljon egészségügyi szakemberéhez.

Manapság, amikor a környezetünkben minden eddiginél több méreganyag van, "kritikus fontosságú a méregtelenítés" - mondja Linda Page, N.D., Ph.D., a Detoxification (Méregtelenítés) című könyv szerzője: Programok a tisztításhoz, tisztításhoz és megújuláshoz című könyvének szerzője. Page a méregtelenítést olyan tünetek esetén ajánlja, mint például:

Megmagyarázhatatlan fáradtság

Lassú kiválasztás

Irritált bőr

Allergia

Alacsony fokú fertőzés

Puffadt szemek vagy táskák a szem alatt

Puffadás

Menstruációs problémák

Mentális zavartság

HOGYAN KEZDJÜK EL A TEST MÉREGTELENÍTÉSÉT?

Amikor elkezdesz egy testméregtelenítést, először is meg kell könnyítened a méreganyag-terhelést. Távolítsd el az alkoholt, a kávét, a cigarettát, a finomított cukrot és a telített zsírokat, amelyek mind méregként hatnak a szervezetben, és akadályozzák a gyógyulási folyamatodat. Emellett minimalizálja a vegyi alapú háztartási tisztítószerek és a személyes egészségügyi termékek (tisztítószerek, samponok, dezodorok és fogkrémek) használatát, és helyettesítse természetes alternatívákkal.

A jó egészség másik akadálya a stressz, amely arra készteti a szervezetedet, hogy stresszhormonokat szabadítson fel a szervezetedben. Bár ezek a hormonok biztosíthatják az "adrenalinlöketet", hogy megnyerjünk egy versenyt vagy teljesítsünk egy határidőt, nagy mennyiségben méreganyagokat termelnek és lelassítják a méregtelenítő enzimeket a májban. A jóga, a Qigong és a meditáció egyszerű és hatékony módja a stressz enyhítésének azáltal, hogy újraindítja a fizikai és mentális reakcióidat az elkerülhetetlen stresszre, amit az élet hoz. A Gaiam jógamatracokat, kellékeket és kiegészítőket tart a kezdő jógásoktól a haladókig, valamint meditációs ülőalkalmatosságot, amely segít a stresszoldásban.

MELYIK MÉREGTELENÍTŐ PROGRAM A MEGFELELŐ AZ ÖN SZÁMÁRA?

Számos méregtelenítő program és méregtelenítő recept létezik, az Ön egyéni igényeitől függően. Sok program hétnapos menetrendet követ, mert, ahogy Bennett magyarázza, "a szervezetnek idő kell ahhoz, hogy megtisztítsa a vért". Az ő programja kétnapos folyadékböjtöt tartalmaz, amelyet egy gondosan megtervezett ötnapos méregtelenítő diéta követ, hogy az emésztőrendszer pihenhessen. Page a három-hét napos gyümölcslé-böjtöt (kizárólag friss gyümölcs- és zöldséglevek és víz fogyasztása) ajánlja a méreganyagok kiürítésének hatékony módjaként.

Íme öt kedvenc méregtelenítő diétánk:

Egyszerű gyümölcs- és zöldségméregtelenítés

Smoothie tisztítókúra

Juice Cleanse

Cukorméregtelenítés

Hipoallergén méregtelenítés

TOP 10 MÉREGTELENÍTŐ TEST TISZTÍTÓ TIPPEK

Egy méregtelenítő program után ezekkel a táplálékkiegészítőkkel és életmódbeli praktikákkal tisztíthatod meg a testedet naponta:

Egyél sok rostot, beleértve a barna rizst és az organikusan termesztett friss gyümölcsöket és zöldségeket. A cékla, a retek, az articsóka, a káposzta, a brokkoli, a spirulina, a chlorella és a tengeri moszat kiváló méregtelenítő élelmiszerek.

Tisztítsa és védje a májat olyan gyógynövényekkel, mint a gyermekláncfűgyökér, a bojtorján és a máriatövis, valamint zöld tea fogyasztásával.

Szedjen C-vitamint, amely segít a szervezetnek glutationt termelni, egy olyan májvegyületet, amely elűzi a méreganyagokat.

Igyon naponta legalább két liter vizet, amit megkönnyít, ha mindenhová magával viszi a 32 oz. rozsdamentes acélból készült, széles szájú vizes palackot!

Lélegezzen mélyeket, hogy az oxigén teljesebben keringjen a szervezetében.

Alakítsa át a stresszt a pozitív érzelmek hangsúlyozásával.

Gyakorolja a hidroterápiát úgy, hogy öt percig nagyon forrón zuhanyozik, és hagyja, hogy a víz a hátán csorogjon. Ezt követően 30 másodpercig hideg vízzel zuhanyozzon. Csinálja ezt háromszor, majd feküdjön le 30 percre az ágyba.

Izzadjon szaunában, hogy a teste az izzadás révén ki tudja üríteni a salakanyagokat.

Szárazon kefélje a bőrét, vagy próbálja ki a méregtelenítő lábfürdőket/lábfürdőket, hogy a pórusain keresztül eltávolítsa a méreganyagokat. Speciális kefék kaphatók a natúrtermékeket árusító üzletekben.

Mi a legfontosabb módja a méregtelenítésnek? "A testmozgás" - mondja Bennett. "Jó a jóga vagy az ugrókötelezés. Minden nap egy órát". Próbálja ki a Qigongot is, egy harcművészeti alapú edzésrendszert, amely kifejezetten méregtelenítő vagy tisztító gyakorlatokat tartalmaz, valamint számos más, az egészségre gyakorolt konkrét előnyökkel járó gyakorlatot.

Bármilyen egészségügyi kezelés - beleértve a gyógynövény-kiegészítőket és a természetes gyógymódokat is - alkalmazása előtt konzultáljon orvosával, és tájékoztassa orvosát, ha súlyos betegségben szenved, vagy bármilyen gyógyszert szed. Az itt bemutatott információk kizárólag oktatási célokat szolgálnak, és semmiképpen sem helyettesítik az orvosi tanácsadást.