, 2022/5/25
A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) a májbetegségek egyik leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Ez egy olyan állapot, amelyben a felesleges zsír a májban tárolódik, és kezeletlenül cirrózishoz és májelégtelenséghez vezethet.
A NAFLD gyakoribb azoknál az embereknél, akik bizonyos betegségekkel, például elhízással és 2-es típusú cukorbetegséggel élnek - és az alkohollal kapcsolatos májbetegségekkel ellentétben a NAFLD-t nem a nagymértékű alkoholfogyasztás okozza. Egészséges szervezetben a máj eltávolítja a méreganyagokat és epét termel, egy olyan fehérjét, amely a zsírokat zsírsavakká bontja, hogy azok megemészthetők legyenek. A zsírmájbetegség károsítja a májat, és megakadályozza, hogy olyan jól működjön, ahogyan kellene, de az életmódbeli változtatásokkal megelőzhető a betegség súlyosbodása.
A kávé segít csökkenteni a kóros májenzimeket
A napi egy csésze kávé segíthet megvédeni a májat a NAFLD ellen. Egy 2021-es áttekintés megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás összefügg a NAFLD kialakulásának alacsonyabb kockázatával, valamint a már NAFLD-vel diagnosztizáltaknál a májfibrózis előrehaladásának csökkent kockázatával. Úgy tűnik, hogy a koffein csökkenti a kóros májenzimek számát isTrusted Source a májbetegségek kockázatának kitett embereknél.
Zöldek a zsírfelhalmozódás megelőzésére
A spenótban és más levélzöldségekben található vegyületek segíthetnek a zsírmájbetegség elleni küzdelemben. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a spenótfogyasztás kifejezetten csökkentette a NAFLD kockázatát, valószínűleg a levélzöldségben található nitrát és különböző polifenolok miatt. Érdekes módon a tanulmány a nyers spenótra összpontosított, mivel a főtt spenót nem mutatott ugyanolyan erős eredményeket. Ennek oka az lehet, hogy a spenót (és más levélzöldségek) főzése a polifenol-tartalom és az antioxidáns-aktivitás csökkenését eredményezheti.
Bab és szója a NAFLD kockázatának csökkentésére
Mind a bab, mind a szója ígéretesnek bizonyult a NAFLD kockázatának csökkentésében. A tudományos áttekintés. A diéta és a májbetegségek megbízható forrása rámutat, hogy a hüvelyesek, például a lencse, a csicseriborsó, a szójabab és a borsó nemcsak táplálkozási szempontból sűrű élelmiszerek, hanem rezisztens keményítőt is tartalmaznak, amely segít javítani a bélrendszer egészségét.
A hüvelyesek fogyasztása még a vércukorszint és a trigliceridek csökkentésében is segíthet az elhízással élő egyéneknél. Emellett egy 2019-es tanulmány szerint a hüvelyesekben gazdag étrend kifejezetten segített csökkenteni az NFALD kialakulásának valószínűségét.
Néhány tanulmány azt is megállapította, hogy a szója fogyasztása (akár egy adag hús vagy hal helyettesítésével, akár a miso leves fogyasztásával, amely erjesztett szóját tartalmaz) segíthet a máj védelmében, valószínűleg azért, mert a szója magas β-konglicinin fehérjetartalommal rendelkezik - amely arról ismert, hogy segít csökkenteni a trigliceridszintet és valószínűleg véd a zsigeri zsírfelhalmozódástól. Emellett a tofu alacsony zsírtartalmú élelmiszer, amely jó fehérjeforrásként szolgál, így ideális választás, ha megpróbáld korlátozni a zsírfogyasztását.
Zabpehely a rostokért
A teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételek, mint a zabpehelyTrusted Source a NAFLD-vel kapcsolatos betegségek csökkent kockázatával hozhatók összefüggésbe.
Tanulmányok kimutatták, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerekben, például zabban gazdag táplálkozás hatékony a NAFLD-ben szenvedők számára, és segíthet a trigliceridszint csökkentésében.
Sötét leveles zöldek
A sötét leveles zöldek, mint a spenót, a kelkáposzta, a rukkola, a mustárzöldek, a keserűtökök és a cikória tisztító hatású vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítenek a máj természetes méregtelenítésében, mivel eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből. megelőzhető a májzsírosodás.
6 féle étel, amit el kell kerülni, ha zsírmájbetegségben szenvedsz
Han zsírmájbetegségben szenvedsz, orvosod javasolhatja, hogy bizonyos ételeket kerülj, vagy legalábbis fogyaszd azokat csak ritkán. Ezek az ételek általában hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, és növelhetik a vércukorszintet.
Kerüld, ha lehetséges
Alkohol. Az alkohol a zsírmájbetegség, valamint más májbetegségek egyik fő oka lehet.
Hozzáadott cukor. Tartsd távol magad az olyan cukros ételektől, mint az édességek, sütemények, üdítők és gyümölcslevek. A magas vércukorszint növeli a májban felhalmozódó zsír mennyiségét.
Sült ételek. Ezek magas zsír- és kalóriatartalmúak.
Hozzáadott só. A túl sok só fogyasztása növelheti a NAFLD kockázatát. A nátriumbevitelt napi 2300 milligrammnál kevesebbre korlátozni. A magas vérnyomásban szenvedőknek a sóbevitelt legfeljebb napi 1500 milligrammra kell korlátozniuk.
Fehér kenyér, rizs és tésztafélék. A fehér liszt jellemzően erősen feldolgozott, és a belőle készült termékek a rostok hiánya miatt jobban megemelhetik a vércukorszintet, mint a teljes kiőrlésű gabonák.
Vörös húsok. A marhahús és a csemegehúsok magas telített zsírtartalmúak.
Hogyan néz ki a zsírmájbetegség diétás étrendje?
Ha zsírmájbetegséget diagnosztizáltak nálad orvosod javasolhatja, hogy dolgozz együtt egy dietetikussal egy étkezési terv összeállítása érdekében. Íme, hogyan nézhet ki egy tipikus napi menü.
Étkezési menü
Reggeli - 8 oz. forró zabpehely 2 tk. mandulavajjal, 1 evőkanál chia maggal és 1 csésze vegyes bogyós gyümölcsökkel összekeverve.
- 1 csésze fekete kávé vagy zöld tea
ebéd - spenótsaláta balzsamecet és olívaolaj öntettel
- 3 oz. grillezett csirke
- 1 kis sült burgonya
- 1 csésze főtt brokkoli, sárgarépa vagy más zöldség
uzsonna - 1 evőkanál mogyoróvaj szeletelt almán vagy 2 evőkanál humusz nyers zöldségekkel.
vacsora - egy kis vegyes babsaláta
- 3 oz. grillezett lazac
- 1 csésze főtt brokkoli
- 1 csésze főtt quinoa
- 1 csésze vegyes bogyós gyümölcsök