, 2022/5/13
A máj egészségére kedvező vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni és visszafordítani bizonyos májbetegségeket, például a zsírmájbetegséget. A vitaminok szükségesek ahhoz, hogy a máj elvégezze a feladatait, azaz az emésztést, a fehérjék szintézisét, a hormonok termelését, valamint a táplálékban és a környezetben található méreganyagok kiszűrését
Ezért az alapvető vitaminok nem megfelelő bevitele befolyásolhatja a máj egészségét, és megzavarhatja annak funkcióit. A máj egészségének megőrzésében döntő szerepet játszó vitaminok közé tartozik a D-, E-, C- és B-vitamin. Az egyéneknek ezeket a vitaminokat rendszeresen, egészséges étrenddel kell bevenniük.
E-vitamin az egészséges májért
A NAFLD-ben (nem alkoholos zsírmájbetegség) és a NASH-ban (a NAFLD egy típusa, a nem alkoholos steatohepatitis) szenvedő emberek vérében alacsony az E-vitamin szintje, ami az oxidatív stressz következménye. Az oxidatív stressz egy káros egyensúlyhiány a szervezetben, amely akkor következik be, ha nincs elegendő antioxidáns, amely semlegesítené a szabad gyököknek nevezett egyéb molekulákat. Ez károsítja a sejteket, és előfordulhat alkohol, drogok és más tényezők hatására.
Az E-vitamin, egy erős antioxidáns, segít egyensúlyt teremteni az antioxidánsok és a szabad gyökök között. Emellett egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik 96 héten keresztül E-vitamint kaptak, csökkent a gyulladás és a máj zsírtartalma, valamint csökkent a májsejtek pusztulása.
E-vitamint tartalmazó élelmiszerek: lazac, spenót, avokádó, mangó és mandula. Nézze meg Amsety cékla- és avokádósaláta receptjét egy könnyű, E-vitaminnal feltöltött ételért.
D-vitamin az egészséges májért
A D-vitamin segít megelőzni a gyulladásos és metabolikus májbetegségeket. A Livestrongon megjelent cikk szerint egy 2009-es tanulmány szerint 118 krónikus májbetegségben szenvedő ember 92%-a D-vitamin-hiányos volt. A legalacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél nagyobb volt a kockázata a májzsugor, a máj maradandó hegesedése kialakulásának. A "napfényvitaminként" ismert D-vitamin lehetővé teszi a szervezet számára a kalcium felszívódását, ami elengedhetetlen az erős csontok kialakulásához.
A krónikus májbetegség egyik szövődménye a csontritkulás, amely a csontok gyengülését okozza, így a betegek hajlamosabbak a csonttörésekre. Ha nem kapunk elég D-vitamint, az súlyosbíthatja ezt a szövődményt. Emellett egy 2013-as tanulmány felfedezte, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a májat érintő hepatitis B (HBV) vírussal. D-vitamint tartalmazó élelmiszerek: tonhal, tojássárgája, bizonyos gombák, dúsított tej és természetes narancslé. Próbálja ki az Amsety gluténmentes gnocchit rántottával.
C-vitamin az egészséges májért
Az E-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is antioxidáns, amely segít semlegesíteni más molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket. Ha nem kapunk elég antioxidánst, az oxidatív stressznek nevezett egyensúlyhiány jön létre, ami károsíthatja a sejteket és májbetegségeket okozhat. Ezenkívül a C-vitamin segít megelőzni a zsír felhalmozódását a májban, ami zsírmájbetegséghez vezethet. C-vitamint tartalmazó élelmiszerek: narancs, eper, paradicsom, kelbimbó és burgonya. Amsety sült édesburgonya és kelbimbó receptje kettő az egyben a c-vitaminért!
B-vitaminok az egészséges májért
A B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek megfelelő mennyiségű fogyasztása segíthet a májbetegség számos tünetének visszafordításában annak korai szakaszában. A májbetegség különösen a B-1, B-6 és B-12 vitaminok hiányát okozhatja. A nagymértékű B-1-vitamin-hiány a szellemi képességek, például a koordináció és a memória romlását okozhatja, a B-6-vitamin-hiány az idegkárosodásból eredő bizsergést és zsibbadást, a B12-vitamin-hiány pedig vérszegénységet okozhat, olyan állapotot, amikor az ember vörösvértest-száma a normálisnál kevesebb, ráadásul hasonló tüneteket okozhat a nem elegendő B-1 és B-6-vitamin.
A B12-vitamin mintegy 90%-a a májban tárolódik. Ha a máj károsodik, a B12-vitamin szintje csökken. B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek: csirke, szójabab, zöld leveles zöldségek, banán és makadámiadió. Az Amsety citromos párolt csirke tele van a máj egészségére előnyös tápanyagokkal.
A legjobb vitaminok a májnak
Tőkehal-májolaj, omega3, D-vitamin
A D-vitamin jót tesz a májának.
A táplálkozás világában nagy a felhajtás a májról, és arról, hogy milyen sok területen játszik szerepet az egészségben - ezt bizonyítja a piacon lévő májtisztító és májméregtelenítő programok és étrend-kiegészítők száma is. A vitaminhiány számtalan problémát okozhat, ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a májfunkciók javítása érdekében, de jelenleg nincs megalapozott tudományos bizonyíték arra, hogy a májnak szánt vitaminok bármelyike jól meghatározott szerepet játszik a betegségek megelőzésében vagy kezelésében.
Szered a májadat
A több mint 3 font súlyú és megközelítőleg egy labdarúgó méretű máj a második legnagyobb szerv a szervezetben, a bőr után a második. A Michigan Health szerint a máj tartalmazza a szervezet vérellátásának 13 százalékát, és az emésztésben is fontos szerepet játszik. A máj több mint 500, az egészséged fenntartó munkáért felelős, így vitathatatlanul a test legnehezebben dolgozó szerve. A máj legfontosabb feladatai közé tartoznak:
Minden bevitt anyag - étel, alkohol, gyógyszerek - kiszűrése a tápanyagok és a méreganyagok szempontjából, a tápanyagok tárolása vagy a véráramba való küldése, valamint a mérgező anyagoktól való megszabadulás a vizelettel vagy a széklettel.
Az energia szabályozása a cukornak a vérből való eltávolításával és glikogénként való tárolásával, majd a glikogén glükózzá történő átalakításával. Amikor a vércukorszint csökken, a máj a tárolt glükóz egy részét a véráramba bocsátja, hogy a sejtek felhasználhassák.
A zsírok lebontása, koleszterin előállítása, a felesleges fehérjék és szénhidrátok átalakítása és tárolása későbbi felhasználásra, valamint az epe termelése, amellyel a salakanyagok és méreganyagok távoznak a szervezetből.
Vérellátás a magzati fejlődés során és a vér újrahasznosítása a felnőtt szervezetben. Emellett lebontja a sérült és elöregedett vérsejteket, és segíti a véralvadáshoz nélkülözhetetlen plazmafehérjék felszabadulását.
A májkárosodás és a májbetegség mélyreható hatással lehet az általános egészségi állapotra, ezért a máj csúcsformában tartása kritikus fontosságú. Néhány vitaminhiányt összefüggésbe hoztak a májbetegségekkel, bár pontos szerepük még nem teljesen ismert.
Működnek a májkiegészítők?
A máj számos alapvető funkciót lát el, többek között tisztítja a vért, fehérjéket szintetizál, hormonokat termel és segíti az emésztést. Egyes májkiegészítők gyártói azt állítják, hogy termékeik méregtelenítik és megfiatalítják a májat. Bár a máj a szervezet elsődleges méregtelenítő és szűrőrendszereként működik, a táplálékkiegészítők gyártói szeretik azt sugallni, hogy a májra ráférne egy saját méregtelenítés.
A májkiegészítők szedése kockázatokkal jár.
A májkiegészítő reklámok azt állítják, hogy ezek a termékek a következőket teszik:
méregtelenítik a májat és a vesét
elősegítik a máj általános egészségét
optimalizálják a májműködést
védi a májsejteket a gyulladástól
elősegítik az epe termelődését
fokozza az anyagcserét és elősegíti a fogyást
támogatja a légzőszervek és az immunrendszer működését
A gyógynövény- és étrend-kiegészítők bármilyen okból történő szedése több kárt okozhat, mint hasznot. A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a növényi étrend-kiegészítők felelősek a májkárosodások 20%-áért az Egyesült Államokban.
A Drug-Induced Liver Injury Network (DILIN) bevonásával készült tanulmány szerint a növényi étrend-kiegészítők súlyosabb májkárosodásokat okozhatnak Trusted Source, mint a hagyományos gyógyszerek.
Az ilyen kiegészítők okozta májkárosodás hozzájárulhat:
csökkent véralvadás
hasi duzzanat
sárgasághoz, azaz a bőr és a szemek sárgulásához.
enkefalopátia vagy agykárosodás
A gyógyszerek okozta májkárosodásban szenvedő embereknél májátültetésre lehet szükség. A DILIN-tanulmányt végző kutatók megállapították, hogy a májátültetés és a halálozás gyakrabban fordult elő azoknál az embereknél, akik növényi étrend-kiegészítőket szedtek, mint azoknál, akik gyógyszeres gyógyszereket szedtek.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a gyógyszerektől eltérően szabályozza a táplálékkiegészítőket, és nem követeli meg ugyanazokat a szigorú biztonsági vizsgálatokat, mint amelyeken a gyógyszereknek át kell esniük. A kiegészítők gyártói A Trusted Source a gyógyszerekkel ellentétben az FDA jóváhagyása nélkül is megkezdheti a kiegészítők értékesítését vagy forgalmazását.