, 2022/5/23
Májbetegség diéták Egészséges táplálkozás, egészségesebb máj, egészségesebb Te Mit kell tehát ennie ahhoz, hogy a mája normálisan működhessen? Ha májbeteg vagy, étrended az egyéni igényeidhez igazítjuk.
Íme néhány általános étkezési tipp az egészséges vagy egészségesebb májért:
Mit kell kerülni: Ne fogyassz magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket. Tartsd távol magad a sok sült ételtől, beleértve a gyorséttermi ételeket is. A nyers vagy nem kellően átsütött kagylók, mint például az osztriga és a kagyló, határozottan tilos.
Beszélj orvosoddal az alkoholról és a máj egészségéről: Májad állapotától függően kerülni kell az alkoholt. Ha engedélyezett az alkoholfogyasztás, korlátozd azt napi egy italra, ha nő vagy, és napi két italra, ha férfi vagy.
Táplálkozz kiegyensúlyozottan: Válogass az összes élelmiszercsoportból: Gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, hús és bab, tej és olaj.
Fogyassz rosttartalmú ételeket: A rostok segítik a máj optimális működését. A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű kenyerek, rizs és gabonafélék gondoskodhatnak a szervezet rostszükségletéről.
Igyál sok vizet: Megakadályozza a kiszáradást, és segít a máj jobb működésében.
10 egészséges tipp, amit a szupermarketben érdemes követni
Válassz olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek nem tartalmaznak magas kalóriatartalmú szószokat vagy hozzáadott sót és cukrot.
Válassz rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket
Válassz egészséges módon elkészített, bőr nélküli baromfit és halat.
Válaszd a sovány húsdarabokat a magas zsírtartalmúak helyett.
Egyél hetente legalább kétszer halat, különösen az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halakat (pl. lazac, pisztráng és hering).
Gondoskodj arról, hogy a tejtermékek zsírmentesek (soványak) vagy alacsony zsírtartalmúak (1%) legyenek.
Kerüld a részben hidrogénezett növényi olajokat tartalmazó élelmiszereket a transzzsír csökkentése érdekében.
Korlátozd a telített és a transzzsírokat, és helyettesítse őket a jobb zsírokkal (egyszeresen és többszörösen telítetlenekkel).
Csökkentsd a hozzáadott cukrot tartalmazó italok és élelmiszerek fogyasztását.
Válassz kevesebb nátriumot tartalmazó élelmiszereket, és készítse az ételeket kevés sóval vagy anélkül.
Legjobb és legrosszabb ételek a májnak
Zabpehelyliszt
A sok rostot tartalmazó ételek segíthetnek a májadnak a lehető legjobban működni. Szeretnél egyet, amivel remekül indul a napod? Próbáld ki a zabpelyhet. Kutatások szerint segíthet leadni néhány felesleges kilót és hasi zsírt, ami jó módja annak, hogy távol tartsa a májbetegségeket.
Kerülje a zsíros ételeket
A sült krumpli és a hamburgerek rossz választás a máj egészségének megőrzéséhez. Ha túl sok olyan ételt fogyasztasz, amely magas telített zsírtartalmú, az megnehezítheti a májad számára, hogy elvégezze a munkáját. Idővel gyulladáshoz vezethet, ami viszont a máj hegesedését okozhatja, amit májzsugornak neveznek. Tehát legközelebb, amikor a drive-thru sorban állsz, gondolkodj el azon, hogy egészségesebb opciót rendelj.
Brokkoli
Adj sok zöldséget az étrendedhez, ha meg akarod őrizni a májad egészségét. A brokkoli is része lehet ennek a stratégiának. Egyes tanulmányok szerint ez a ropogós étel segíthet megvédeni a nem alkoholos zsírmájbetegségtől. Ha a párolt brokkoli egy kicsit túlságosan blahnak hangzik, apríts belőle káposztasalátát, és dobd össze szeletelt mandulával, aszalt áfonyával és egy fanyar vinaigrette-tel. Fokhagymával és egy kis balzsamecettel pirítva is finom.
Kávé
Ha nem bírod ki nélküle a napot, örömmel hallod, hogy a májadnak is jótékony hatással lehet. Tanulmányok szerint napi két-három csésze kávé fogyasztása megvédheti a májat a túl sok alkohol vagy az egészségtelen táplálkozás okozta károsodástól. Egyes kutatások szerint csökkentheti a májrák kockázatát.
Ease Up a cukor
A túl sok édes anyag megviselheti a májat. Ennek oka, hogy a máj feladata többek között az, hogy a cukrot zsírrá alakítsa. Ha túlzásba viszed, a májad túl sok zsírt termel, ami végül ott marad, ahová nem való. Hosszú távon olyan betegséget kaphatsz, mint a zsírmájbetegség. Tegyél tehát szívességet a májadnak, és az édességet csak alkalmanként fogyaszd el.
Zöld tea
Tele van egyfajta antioxidánssal, a katechinekkel. Kutatások szerint védelmet nyújthat a rák egyes formái, köztük a májrák ellen. Több katekinhez jutsz, ha magad főzöd a teát, és forrón iszod. A jeges teában és a kész zöld teákban sokkal alacsonyabb a szintje.
Víz
Az egyik legjobb dolog, amit a májadért tehetsz, hogy egészséges testsúlyt tartasz. Szokj hozzá, hogy édesített italok, például üdítők vagy sportitalok helyett vizet igyál. Meglepődnél, mennyi kalóriát spórolsz meg vele minden nap.
Mandula
A diófélék -- különösen ezek -- jó forrásai az E-vitaminnak, egy olyan tápanyagnak, amely a kutatások szerint segíthet megvédeni a zsírmájbetegségtől. A mandula a szívednek is jót tesz, ezért ha legközelebb nassolni támad kedved, ragadj meg egy marékkal. Vagy próbáld ki salátákhoz, ahol kellemesen ropogós lesz.
Spenót
A leveles zöldek egy erős antioxidánst, a glutationt tartalmazzák, amely segíthet a máj megfelelő működésében. A spenótot pedig nem is lehetne egyszerűbb elkészíteni. Remek alapja lehet egy vacsorasalátának, és fokhagymával és olívaolajjal párolva is finom. Amikor megfonnyadt, szórj a tetejére friss parmezánt.
Áfonya
Olyan tápanyagokat, úgynevezett polifenolokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni a nem alkoholos zsírmájbetegségtől, amely gyakran együtt jár az elhízással és a magas koleszterinszinttel. Ha az áfonya nem a te ízlésed, más, polifenolokban gazdag élelmiszerek közé tartozik az étcsokoládé, az olajbogyó és a szilva.
Növényi élelmiszerek általában
Egy 2015-ös tanulmány szerint számos növényi élelmiszer hasznos lehet a máj számára.
Ezek közé tartoznak a következők:
avokádó
banán
árpa
cékla és céklalé
brokkoli
barna rizs
sárgarépa
füge
zöldségek, mint a kelkáposzta és a kelkáposzta
citromok
papaya
görögdinnye
Az embereknek ezeket az élelmiszereket lehetőleg a teljes és kiegyensúlyozott étrend részeként kell fogyasztaniuk.
Kövesd orvosod vagy dietetikusod utasításait a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére vonatkozóan. Szerezz ötleteket arra vonatkozóan, hogyan egészítheted ki étrended fehérjével. Példák az állati fehérjére:
Hús, hal és baromfi.
Tojás.
Tej és tejtermékek.
Orvosod vagy dietetikusod kérheti, hogy bizonyos mennyiségű növényi eredetű fehérjét fogyassz (az állati eredetű fehérje helyett). Növényi fehérjét olyan élelmiszerekből nyerhet, mint például:
Főtt bab és hüvelyesek.
Mogyoróvaj, diófélék és magvak.
Tofu és más szójaételek, beleértve a dúsított szójaitalt is.
Korlátozd a só (nátrium) fogyasztását. Ez segít megelőzni a folyadék felhalmozódását a hasában és a mellkasában, ami komoly problémákat okozhat. A só számos készételben, például szalonnában, konzervekben, snack ételekben, szószokban és levesekben található. Keresd a csökkentett sótartalmú termékeket.
Ismerd meg, mely élelmiszerek tartalmaznak nátriumot, és tudj meg többet a nátriumról és az étrendjéről.
Orvosod vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket javasolhat. Ne szedj azonban semmilyen más gyógyszert, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket vagy természetes egészségügyi termékeket, anélkül, hogy előbb ne beszélnél orvosoddal.
Ne fogyassz alkoholt. Ez károsíthatja a máját. Beszélj orvosoddal, ha segítségre van szüksége az alkoholfogyasztás abbahagyásához.
Ha étvágytalanságod van, vagy hányingered vagy hányásod van, próbáld meg:
Fogyassz magas fehérjetartalmú és kalóriadús ételeket, amikor kedvet érzel az evéshez vagy iváshoz. Ez segít abban, hogy minden egyes falat vagy korty több tápanyagot kapjon.
Tartsd távol magát az olyan ételektől és ételszagoktól, amelyek miatt rosszabbul érzed magad.